Vier innovatieve projecten krijgen steun van Gelderland, Overijssel en Europa

26-5-2021

Met deze vier innovatieve projecten dragen 19 bedrijven en kennisinstellingen bij aan een gezonde, duurzame toekomst en meer werkgelegenheid in de regio. Hiervoor ontvangen zij via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ruim 4,2 miljoen van Europa en de Provincies Overijssel en Gelderland. Met de eigen bijdrage van de partners meegerekend kom je uit op een investering van ruim 9 miljoen in Oost-Nederland.

Vaccins tegen het coronavirus en opkomende varianten

In het project Nanoparticle mRNA Vaccins wordt een bestaand vaccinbouwsteen (Nanoparticle vaccinplatform) van één van de projectpartners gebruikt voor de ontwikkeling van een mRNA vaccin tegen SARS-CoV-2. Tegen de huidige versie van het virus, maar ook tegen nieuwe varianten. De huidige mRNA vaccins zijn in hoog tempo ontwikkeld en goedgekeurd. Daarbij is gebruik gemaakt van mRNA om de eiwitten van het virus tot uiting te brengen. Deze methode wordt aangepast voor de nog onbekende virussen. Deze techniek is al goedgekeurd, dus het kan in rap tempo. Zodra de genetische code van het virus bekend is, kan men het mRNA voor het  nieuwe vaccin ontwerpen en produceren en kan het ook sneller worden goedgekeurd.

Het consortium bestaat uit 20Med Therapeutics B.V. (Enschede), Universiteit Twente (Enschede) en de WUR (Wageningen). Zij ontvangen van de EU, de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel een subsidie van €620.818. De totale kosten bedragen €1.434.730.

Slim dienblad ondersteunt gezonde leefstijl ouderen

In het project INtoEAT worden digitale producten zoals een slim dienblad, een persoonlijke digitale voedingscoach en een leefstijl-app voor ouderen verder ontwikkeld. Het doel is om, samen met intensieve begeleiding, de leefstijl en het eetgedrag te ondersteunen of verbeteren. Gezonde voeding en leefstijl zijn belangrijk voor ouderen met een zorgbehoefte. Voor voedingsdeskundigen is het nu nog lastig om op afstand te zien wat er bij de cliënt thuis gebeurt, en dit bij te sturen. Zij zijn daarom gebaat bij meer feitelijk inzicht in wat mensen doen en laten. Deze producten leveren die informatie.

Het consortium bestaat uit: Stichting IMEC Nederland (OnePlanet) te Wageningen, WUR  Wageningen, Connectedcare services (Nijmegen), Salut Holding (Arnhem), Radboud Universiteit (Nijmegen). Zij ontvangen van de EU en de Provincie Gelderland een subsidiebedrag van €927.463 de totale kosten bedragen €2.227.015.

Eiwitten uit biergist

Met het project ‘EGGcited’ willen de partners uit gebruikt gist van bierbrouwerijen, eiwitten en vezels halen. Gebruikt gist bevat veel voedingstoffen en bruikbare ingrediënten. Deze wil men benutten ter vervanging van ei-eiwit, melkeiwit en ander dierlijk eiwit in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast wordt onderzocht hoe je de nieuwe eiwitmoleculen als vleesvervangers kunt gebruiken. Nu wordt gebruikt biergist alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Het omzetten van dit “afvalmateriaal” met een innovatieve technologie kan meer waardevolle voedselcomponenten opleveren.

Het consortium bestaat uit: Nizo Food Research (Ede), FUMI Ingredients (Ede) en Ruitenberg Ingredients (Twello). Zij ontvangen van de EU en Provincie Gelderland een subsidie van €1.345.842. De totale kosten bedragen €2.691.683.

Energie van de buren

Het project Flex-GO richt zich op renovatie van huizen van vóór 1990. Het idee is om op grote schaal goedkoper te renoveren om zo versneld woningen CO2-neutraal te maken. Het unieke aan het Flex-GO concept is het te ontwikkelen energiemanagementsysteem. Hiermee kunnen goed geïsoleerde woning met een overcapaciteit aan duurzame energie deze energie aan woningen in de buurt leveren. Door Flex-GO wordt het mogelijk om de benodigde verduurzamingsmaatregelen tegen lagere kosten uit te voeren. Het consortium bestaat uit De Variabele Groep (Nijmegen), Stichting Waardwonen Huissen, Zebra B.V., Nijmegen, Hefas Branddetectie B.V. (Duiven), Elektrotechnisch bedrijf Ventimon (Wijchen), Installatiebedrijf De Leeuw (Beneden Leeuwen) en de Universiteit Twente (Enschede). Zij ontvangen van de EU en Provincie Gelderland een subsidie van €1.313.990. De totale kosten bedragen €2.707.221.

OP Oost 2014-2020

In het Operationeel Programma (OP) Oost, werken Gelderland en Overijssel samen met de EU aan structurele versterking van de economie in Oost-Nederland. Bij het merendeel van de gesubsidieerde projecten, werken twee of meer bedrijven en kennisinstellingen samen. Door deze samenwerking, met soms verrassende partners, komt nieuwe duurzame techniek beschikbaar voor andere ondernemers en consumenten.

Terug naar nieuwsoverzicht