Tentoonstelling nieuwe aanwinsten kunstcollectie in Huis der Provincie geopend

14-10-2021

Gedeputeerde cultuur en erfgoed, Peter Drenth opende gisteren de tentoonstelling Aanwinsten 2016-2020 in het Huis der Provincie. De 43 werken en 2 muurschilderingen van gevestigde en beginnende Gelderse kunstenaars, zijn de afgelopen jaren toegevoegd aan onze kunstcollectie. Tot het einde van het jaar is de tentoonstelling gratis te bezoeken.

Veelzijdigheid

De selectie kunstwerken in deze tentoonstelling laat een grote veelzijdigheid aan onderwerpen zien. Kunstenaars lieten zich inspireren door mens en natuur, experiment, actualiteit en fascinaties. Tijdens de laatste, provinciale aankoopronde stond het thema diversiteit en inclusie centraal. De klankbordcommissie wilde hiermee de meerstemmigheid van de kunstcollectie vergroten.

Cultuur en Erfgoed gedeputeerde Peter Drenth: Deze collectie toont de mooie veelzijdigheid van onze provincie. Of het realistisch of abstract werk is, er ligt een verbinding met Gelderland. Ik bedank alle kunstenaars die hieraan hebben willen bijdragen. Het grote Gelderse verhaal wordt op deze manier goed verteld.

De gemene deler bij alle kunstwerken in deze tentoonstelling is de connectie met Gelderland. Kunstenaars wonen en werken in Gelderland of hebben een deel van Gelderlanders afgebeeld in hun werk. Voor het beeldje Mr. Tom van Chantal van Lieshout stond een man met zijn hondje uit de Arnhemse wijk Geitenkamp model en zo koos Bennie Jolink zichzelf als onderwerp. In de abstracte schilderijen van de Gelderse kunstenaars Esmee Seebregts en Elka Oudenampsen is juist het afgebeelde ondergeschikt. De kunstenaars onderzoeken in hun werk hoe kleur en vorm, in evenwichtige composities, door de omgeving wordt opgenomen.

Provinciale kunstcollectie

Provincie Gelderland wil ambassadeur zijn voor de Gelderse beeldende kunst. En streeft naar een levendige kunstcollectie van hoge kwaliteit die zichtbaar, beleefbaar en betekenisvol is in het Huis der Provincie. Alle kunstwerken in onze kunstcollectie hebben connectie met Gelderland. Het is bijvoorbeeld werk van een kunstenaar die aan de Arnhemse of Nijmeegse kunstacademie gestudeerd heeft, in de provincie geboren is of er werkt of dat de creatie Gelderland als onderwerp heeft. Bij het aankoopproces van nieuwe kunst wordt een brede groep van provinciale collega’s betrokken. Zij vormen samen de klankbordcommissie voor kunstaankopen.

Bezoek de tentoonstelling gratis

Provincie Gelderland maakt haar kunstcollectie toegankelijk door deze te presenteren in de openbare- en werkruimten in het Huis der Provincie. En ook door rondleidingen en exposities te organiseren. Ook wordt de kunstcollectie online gepresenteerd op de website van collectie Gelderland, zijn er filmpjes te zien waarin toegelicht wordt waarom werken zijn aangekocht en zijn er podcasts te beluisteren waarin medewerkers van provincie Gelderland vertellen over een kunstwerk uit de collectie. Tot 20 december is iedereen op werkdagen tot 5 uur welkom om de tentoonstelling te bekijken.

Kunstenaars van de aanwinsten

De kunstenaars waarvan werk opgenomen is in deze tentoonstelling zijn Maria Roosen, Casper Verborg, Mohan Dehne, Ellen Boersma, Marie Reintjes, Ide André, Marjolein de Groen, Hans Walraven, Marten Hendriks, Hester Oerlemans, Dorien Plaat, Albert van der Weide, Elka Oudenampsen, Aline Eras, Bernard Heesen, Esmee Seebregts, Bert van Ommen, Oscar Lourens, Isolde Vernrooy, Roland Schimmel, Susan Khalil Yusef, Tobias tebbe, Anya Janssen, Bennie Jolink, Chantal van Lieshout, Julius Thissen, Gijs Frieling en Fiona Lutjenhuis.

Terug naar nieuwsoverzicht