Slimmere verkeerslichten op en rond N325

18-3-2020

Provincie Gelderland start deze maand met de aanleg van slimme verkeerslichten. Deze zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer op basis van mobiele data afkomstig van weggebruikers. Met die data kunnen slimme verkeerslichten prioriteit gaan geven aan bijvoorbeeld bussen en hulpdiensten. Ook kunnen zij weggebruikers adviseren over de snelheid en snelste route door de stad tot en met de rijstrook hiervoor. Met deze informatie kunnen weggebruikers hun verkeersgedrag afstemmen. Dat draagt bij aan een betere doorstroming, leefbaarheid en veiligheid.

Talking Traffic

Het plaatsen van deze slimme verkeerslichten maakt onderdeel uit van Talking Traffic. Dit is een landelijk publiek-private samenwerking van marktpartijen en overheden die samenwerken aan nieuwe technieken voor verkeersmanagement. In de regio Arnhem-Nijmegen komen nu 48 iVRI’s, waarvan 26 in Nijmegen. Ruim 1200 kruisingen in Nederland worden met deze iVRI’s ingericht. Het plaatsen van deze iVRI’s en aansluiten op de data vraagt inregeltijd. Met deze plaatsing zetten gemeente en provincie de eerste stap om meer gebruik te gaan maken van mobiele data voor een betere doorstroming.

Planning

De eerste slimme verkeerslichten worden vanaf maart 2020 geplaatst op de volgende locaties:

N325 IJsseloordweg – Lange Water van zaterdagavond 28 maart 20:00 uur tot zondagavond 29 maart 24:00 uur.

N325 IJsseloordweg – Westervoortsedijk van zaterdagavond 4 april 20:00 uur tot zondagavond 5 april 24:00 uur. Uitvoering door provincie Gelderland.

Verkeersmaatregelen

Om de slimme verkeerslichten te kunnen plaatsen, moeten de bestaande verkeerslichten op de kruispunten worden uitgezet. Het vervangen van de verkeerslichten op de kruispunten van de gemeente Arnhem en Rheden kost 1 dag. Verkeersregelaars begeleiden weggebruikers tijdens de werkzaamheden. Het is nu nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.

Omleidingen

Op kruisingen N325 Westervoortsedijk en Lange Water wordt het kruisingsvlak afgesloten. Verkeer op de N325 kan rechtdoor richting Arnhem-Zuid of Knooppunt Velperbroek. Verkeer vanaf de Westervoortsedijk of het Lange Water richting Velperbroek wordt omgeleid.

IJsseloord II is tijdens de werkzaamheden van 28 t/m 29 maart bereikbaar via de N325 komende vanuit Arnhem-Zuid of vanaf de Westervoortsedijk. Komend vanaf het Lange Water wordt het verkeer omgeleid. Tijdens het weekend van 4 en 5 april is IJsseloord II via de gebruikelijke weg bereikbaar (kruising N325 – Lange Water). 

Overige iVRI’’s

Zodra de uitrol van de iVRI’s in de gemeenten Rheden en Arnhem  en op knooppunt Velperbroek bekend is, volgt daarover nadere informatie. Deze iVRI’s zijn voorzien op de volgende locaties:

Kennedylaan – Reigerstraat   gemeente Rheden 

Kennedylaan – Lepelaarstraat   gemeente Rheden 

Westervoortsedijk – Zevenaarseweg  gemeente Arnhem 

Lange Water – Bethanienstraat   gemeente Arnhem 

Zevenaarseweg – Oude Zevenaarseweg gemeente Arnhem 

Knooppunt Velperbroek    Rijkswaterstaat   

Meer informatie

Meer informatie over het project kunt u vinden op de site van provincie Gelderland gelderland.nl/iVRI

Op bereikbaargelderland.nl vindt u vanaf 3 weken voor de start actuele informatie over wegwerkzaamheden en eventuele omleidingen. Voor de meest actuele stand van zaken kunt u hier ook een e-mail alert inschakelen.  

Terug naar nieuwsoverzicht