Provincie pakt leegstand aan in Groesbeek, Neede en Arnhem

17-11-2020

Met het programma Steengoed Benutten maakt provincie Gelderland werk van leegstand. In Groesbeek komen nieuwe woningen voor leegstaande bedrijfspanden. In Neede maken lege winkels plaats voor groen en in Arnhem komen woningen in het voormalige Stadskantoor. De gemeenten ontvangen een subsidie om deze leegstaande plekken een nieuwe invulling te geven.

Gedeputeerde Peter Kerris: "Met SteenGoed Benutten helpen we gemeenten de leegstand in Gelderland aan te pakken. Meer woningen, minder leegstand".

Woningen voor bedrijven

In een woonwijk in Groesbeek worden leegstaande oude bedrijfsgebouwen gesloopt en getransformeerd naar 31 woningen in verschillende klassen waarbij ook een weg wordt verlegd. De woningen worden energieneutraal zonder gasaansluiting gebouwd. Het project ‘Herontwikkeling Schreven/Kloosterstraat’ krijgt een bijdrage van € 465.000.

Woningen voor winkels

In het centrum van Neede staat een derde van de winkels leeg. Samen met pandeigenaren, ondernemers, bewoners en woningcorporaties is een plan ontwikkeld waarin omgeving Oudestraat de komende jaren volledig wordt getransformeerd. Leegstaande winkels maken plaats voor groen, winkeleigenaren investeren in gevelverbetering, er worden vijf sociale huurwoningen gebouwd. De leefomgeving wordt sterk verbeterd en klimaatadaptief ingericht om hittestress tegen te gaan. Het project ‘Transformatievisie Oudestraat 2030 Neede´ krijgt een bijdrage van € 500.000.

Woningen in het stadskantoor

In één van de belangrijke historische linten van Arnhem, de Broerestraat, staat het voormalige stadskantoor al sinds 2012 leeg. Hier worden nu 58 nieuwe huurappartementen gebouwd. Daarnaast komt er 300 m2 bedrijfsruimte vrij. De openbare ruimte wordt groen ingericht met bomen en lage beplanting en sluit daarmee aan op de nieuw aangelegde Broerenstraat en Beekstraat. De appartementen worden aangesloten op stadsverwarming en voorzien van zonnepanelen. Het project ‘Verto´  krijgt een bijdrage van € 500.000 voor de transformatie van het stadskantoor.

Terug naar nieuwsoverzicht