Provincie kapt 10 dode bomen langs N820 Vredenseweg

12-2-2021

Langs de provinciale weg N820 Vredenseweg in Winterswijk kapt de provincie vanaf 15 februari 2021 10 dode bomen. Doorgaand verkeer kan gebruik blijven maken van de Vredenseweg, maar moet rekening houden met verkeershinder. De gemeente Winterswijk heeft een kapvergunning verleend. Er geldt een herplantlicht. 

Onderhoud bomen

Bomen zijn belangrijk voor provincie Gelderland, ook langs wegen. Het onderhoud van bomen langs wegen bestaat uit een aantal stappen. Bijna elke boom heeft een paspoort, waarin de historie van de boom staat beschreven, de soort en eventuele aandachtspunten. Elke drie jaar vindt er een inspectie van alle bomen plaats. Dan kijkt provincie Gelderland naar de conditie van de boom, de vitaliteit en of er gesnoeid moet worden. Bij mogelijk problemen vindt de inspectie alweer na 1 jaar plaats.

Gevaar

Bomen hebben niet het eeuwige leven. In de zomer van 2020 heeft de provincie door een extern bureau een nader onderzoek laten uitvoeren aan alle bomen langs deze weg. Want de conditie van een aantal bomen langs deze weg is langzaam achteruit gegaan. Uit dit onderzoek blijkt dat de conditie van 10 van de in totaal 348 bomen slecht is. Deze 10 hebben zonnebrand opgelopen of zijn aangetast door zwammen. Ze verliezen takken en vormen daardoor een gevaar voor fietsers en automobilisten.

Hergebruik

De aannemer vervoert de vrijgekomen materialen naar een bedrijf die er spaanplanten van maakt. Zodat het hout duurzaam wordt hergebruikt.

Terug naar nieuwsoverzicht