Prinses Margriet opent fototentoonstelling Paralympisch Sporten op Papendal

22-7-2021

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent donderdagmiddag 19 augustus in aanloop naar de Paralympische Spelen een fototentoonstelling over Paralympische sport. De tentoonstelling is een cadeau van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem aan sportcentrum Papendal. Het Olympisch Trainingscentrum bestaat dit jaar 50 jaar.

Lopen zonder prothese

De fototentoonstelling ‘Paralympische Spelen 1980-2021’ brengt aan de hand van 24 foto’s toen en nu in beeld hoe de Paralympische sport volwassen is geworden. ’Bijzonder vind ik de foto uit 1980 van het programmaonderdeel lopen zonder prothese. Ik wist niet eens dat het bestond!’ vertelt paralympisch journalist en samensteller van de tentoonstelling Robin Wubben ‘Vroeger had elke medische beperking zijn eigen klasse. Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de sportieve beperking.’

Papendal 50 jaar

Nationaal Sportcentrum Papendal wordt in 1971 geopend door prinses Beatrix. Het terrein heeft dan onder andere een hotel, een atletiekbaan, een sporthal en een aantal grasvelden. Doel is de Nederlandse sport groter maken. In de loop der jaren komen er steeds meer sportbedrijven en sportvoorzieningen bij. Veel atleten trainen vast op het sportcomplex zoals atletiek, volleybal en wielrennen. Ook veel Olympische en Paralympische ploegen hebben er hun thuisbasis. In 1980 vinden op Papendal de Paralympische Spelen plaats.

Paralympics Arnhem 1980

In 1980 is de Sovjet Unie gastland voor de Olympische Spelen, maar de Paralympische Spelen zijn niet welkom. Rusland heeft geen gehandicapten zegt het regime. In Nederland zijn de gehandicapte sporters wel van harte welkom. Nederland stelt zich kandidaat en krijgt de Spelen toegewezen. Prinses Margriet raakt als bestuurder van het Rode Kruis betrokken bij de organisatie van het evenement en op 21 juni opent zij de zesde editie van de Paralympische Spelen. Sindsdien is de Prinses nauw betrokken bij de paralympische sport. In 2005 wordt ze lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité.

De Spelen in 1980 zijn een belangrijk moment voor de Paralympische sport in Nederland. Het evenement stimuleert de integratie van mensen met een beperking en zet de gehandicaptensport in Nederland op de kaart.

Betere talentontwikkeling aangepast sporten

"Toch sporten mensen met een beperking nu, ruim 40 jaar later, nog altijd minder. Daardoor worden er ook minder talenten gescout." aldus sportgedeputeerde Jan Markink. "Dat willen we verbeteren. Voor reguliere sport hebben we een programma met topsportcentra waarbij kinderen gestimuleerd worden hun talenten te ontwikkelen. Dat willen we ook voor de jeugd met een beperking creëren." Zo wil de provincie Gelderse talenten met een beperking beter doorgeleiden naar nationale selecties en de Paralympische spelen.

Hans Mater, Eelke van der Wal en Jelle van Gorkom

De tentoonstelling wordt geopend na afloop van een - door de provincie Gelderland, Gelderse Sport Federatie, Topsport Gelderland en HAN Universiteit - georganiseerde kennisbijeenkomst Talentontwikkeling met bijdragen van bondscoach Nederlands heren zitvolleybalteam Hans Mater, bondscoach Paralympisch wielrennen Eelke van der Wal en  BMX’er en zilveren medaillewinnaar Jelle van Gorkom.

Terug naar nieuwsoverzicht