Pleidooi meer mensen met beperking in politiek

19-11-2020

De Denktank Toegankelijke Politiek adviseert de huidige politiek toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit een manifest met aanbevelingen voor de Gelderse provinciale en lokale politiek. Leefbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

Zorgbelang Inclusief, actief voor de provincie via de Leefbaarheidsalliantie, constateerde het eerder al. Onder de huidige politici zitten relatief weinig mensen met een beperking. Om dat te veranderen is de Denktank Toegankelijke Politiek opgericht: Gelderlanders met een beperking en met grote affiniteit/ervaring in de politiek. In het manifest staan concrete voorstellen om meer te werken aan een inclusief politiek Gelderland.

De opstellers beogen het beperken van belemmeringen. En dat gaat verder dan het al dan niet minder toegankelijk zijn van gebouwen. Maar ook door het vergroten van het zelfvertrouwen van politici met een beperking. Wat de denktank betreft wordt er meer gerichter geworven. 

Leefbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Persoonlijk juich ik het toe als meer mensen met een beperking de politieke arena betreden. Daarom waardeer ik het steeds toegankelijker worden van het provinciehuis voor rolstoelgebruikers. Praktische belemmeringen moeten er eigenlijk niet zijn. Juist de politiek moet wat dit betreft een bredere afspiegeling van de samenleving zijn.” 

De denktank wil graag met gemeenten hierover in gesprek gaan en desgewenst een adviserende rol oppakken.

Terug naar nieuwsoverzicht