Nationale boomfeestdag: samen bomen planten voor een groener Gelderland

10-11-2021

Kinderen van basisschool de Sterrenkring plantten tijdens de Nationale boomfeestdag honderden kleine boompjes in Arnhem, samen met Gelders gedeputeerde Peter Drenth. Het zijn de eerste planten van de minimaal 100.000 bomen en struiken die deze winter de grond in gaan voor het project Meer Bomen Nu van Urgenda, waar ook Provincie Gelderland aan bijdraagt.  Honderden vrijwilligers in Gelderland doen mee.

Peter Drenth, gedeputeerde natuur: “De kinderen zien deze bomen straks groot worden. Ik ben ontzettend blij dat ze hier vandaag met zoveel zijn om te helpen met het planten van bomen. Want het zijn er nogal wat: wij willen dat er heel veel bomen bijkomen.”

1 miljoen bomen

Provincie Gelderland wil de komende jaren 1 miljoen extra bomen erbij in steden en dorpen en op het platteland. Daarnaast moet er meer bos komen, in totaal 1700 hectare én we willen gezonder en gevarieerder bos. Meer bomen in het landelijke gebied en rond steden en dorpen helpen bij het vergroten van de biodiversiteit, het vastleggen van koolstof en het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering. Ook verbeteren bomen de kwaliteit en leefbaarheid van het landschap. Ook via andere projecten werken wij aan meer bomen en groen in het landelijk en stedelijk gebied. Er zijn de afgelopen periode veel hagen, singels en bosjes aangelegd.

Meer Bomen Nu

Bij Meer Bomen Nu verzamelen vrijwilligers jonge zaailingen van bomen en struiken, die op plekken staan waar ze geen kans hebben. Bijvoorbeeld langs een pad, waar ze worden weggemaaid. Of waar ze  op een plek staan waar ze door weinig licht of ruimte niet overleven. De zaailingen krijgen een nieuwe kans op een andere plek. Aan deze actie van Urgenda doen meer dan 400 vrijwilligers in Gelderland mee. In Arnhem organiseert Urgenda deze dag samen met Natuurcentrum Arnhem, de gemeente Arnhem, de provincie en Basisschool de Sterrenkring.  Peter Drenth: “Dit project levert een grote bijdrage aan het zorgen voor meer bomen. Dit kan alleen dankzij alle vrijwilligers die zich hier voor inzetten.”

Afgelopen winter 50 hectare bos erbij

Provincie Gelderland stelde eind vorig jaar het uitvoeringsprogramma Bomen en Bos en het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit vast. Deze programma’s moeten er voor zorgen dat er in binnen 10 jaar meer bomen en bos bij komen in Gelderland. In het plantseizoen van 20/21 zijn direct de eerste nieuwe stukken bos aangelegd. Zo is er al ongeveer 50 hectare bos nieuw bos bijgekomen. Dit najaar komt er nog eens 23,5 hectare bij. Waaronder in Apeldoorn, waar  6,5 hectare bos bij komt. Gemeente Apeldoorn en Provincie Gelderland werken samen aan de aanleg van klimaatbossen. De nieuwe bossen in Apeldoorn bestaan uit kleinere percelen en deze moeten passen bij het landschap.

Terug naar nieuwsoverzicht