In jouw buurt buiten (voet)volleyballen, of tennissen? Provincie helpt mee.

19-11-2021

In aanloop naar het WK Volleybal voor Vrouwen 2022 lanceert provincie Gelderland een subsidieregeling voor netsportvelden. Op zo’n veld kan je allerlei netsporten doen, zoals volleybal en badminton. De provincie draagt € 4.000 bij aan elk veld dat wordt aangelegd. "Buiten voetballen kan in veel wijken al, maar er zijn bijna geen openbare plekken waar je buiten kan volleyballen of tennissen." legt sportgedeputeerde Jan Markink uit. "Dat willen we veranderen, want buiten sporten en bewegen is gratis, leuk en kan altijd."

Onverwoestbaar sportnet

Reden dat er buiten bijna geen plekken zijn om te volleyballen is dat een net makkelijk kapot gaat, bijvoorbeeld door vandalisme of het weer. Vanaf 10 januari 2022 kunnen Gelderse volleybalverenigingen daarom subsidie aanvragen voor een weerbestendig hufterproof sportnet. Dit metalen net is verstelbaar en dus geschikt voor allerlei verschillende sporten. In totaal is er € 100.000 beschikbaar.

Voorwaarde voor de subsidie is dat het sportveld openbaar toegankelijk wordt. Ook wil de provincie dat er, samen met bijvoorbeeld een buurtvereniging, gezorgd wordt dat er de komende jaren ook echt gebruik gemaakt wordt van het veld. Zoals door wedstrijden te organiseren voor jeugd uit de wijk. 

Kinderen met een beperking betrekken

De subsidie wordt met € 1000 euro verhoogd als er een plan gemaakt wordt om mensen te betrekken voor wie sporten minder makkelijk toegankelijk is. Zoals kinderen uit de buurt voor wie een betaalde sportvereniging te duur is, of mensen met een beperking. Van het geld kunnen bijvoorbeeld shirtjes en ballen aangeschaft worden.

Het WK Volleybal Vrouwen 2022

De subsidie wordt aangeboden in aanloop naar het FIVB WK Volleybal Vrouwen 2022 dat komende zomer grotendeels in Gelderland plaatsvindt. Het is de eerste keer dat dit grootse internationale evenement naar Nederland komt. 24 landen van 5 verschillende continenten doen mee aan in totaal ruim honderd wedstrijden. Markink: "We zijn hartstikke trots dat we gastprovincie zijn en willen het WK aangrijpen om meer Gelderlanders meer te laten bewegen. Daarom deze subsidie."

Ook toernooidirecteur en olympisch kampioen Bas van de Goor is enthousiast. "Kinderen in Gelderland kunnen zo op een makkelijke manier kennismaken met volleybal en hopelijk enthousiast worden over deze sport en het wereldkampioenschap dat volgend jaar plaatsvindt in hun eigen provincie." De regeling loopt van 10 januari tot 1 juli 2022 en is aan te vragen via de website van de provincie Gelderland.

Terug naar nieuwsoverzicht