Goudjakhals doodde schapen in Ooijpolder

13-11-2020

DNA-onderzoek wijst uit dat de dode schapen in de Ooijpolder bij Nijmegen het slachtoffer zijn van een goudjakhals. Voor Nederland is de goudjakhals een relatief nieuwe soort. Pas drie keer eerder is een goudjakhals in Nederland aangetoond, waarvan twee keer op de Veluwe. Dit is de 1e keer dat we een aanval op schapen zien door een goudjakhals. Provincie Gelderland vergoedt de schade.

Verder onderzoek

De goudjakhals is sinds 29 oktober niet meer gezien in de Ooijpolder en mogelijk doorgetrokken. Onderzoekers van de Zoogdiervereniging doen in dit gebied aanvullend veldonderzoek. De goudjakhals is voor ons een dier, waar we in Nederland nog weinig ervaring mee hebben. In 2016 en 2017 is deze soort voor het eerst waargenomen op de Veluwe. Ook is een goudjakhals in 2019 langs een cameraval in Drenthe gelopen.

DNA-onderzoek

In de Ooijpolder is in eerste instantie DNA-onderzoek gedaan in opdracht van de provincie omdat er mogelijk sprake was van wolvenschade. Daarbij is er rekening mee gehouden dat het om een goudjakhals zou kunnen gaan. Die was eerder dit najaar dichtbij  de grens in Duitsland waargenomen.

Provincie vergoedt schade

De goudjakhals is een Europees beschermde soort die op eigen kracht zijn verspreidingsgebied uitbreidt. In Nederland is het een nieuwe soort, waarvoor de wet nog moet worden aangepast. Dit betekent ook dat er geen landelijke schaderegeling is. Provincie Gelderland vindt dat schapenhouders hier niet de dupe van mogen zijn en vergoedt de schade, net zoals voor de wolf. Dat doet de provincie totdat er landelijk meer duidelijkheid is over hoe we omgaan met de goudjakhals. We verwachten dat de dierhouders ook zoveel mogelijk zelf doen om schade te voorkomen.

Sinds 2016 waarnemingen

De 1e goudjakhals is in Nederland gezien op de Veluwe in 2016. Sindsdien is de soort ook in 2017 en 2019 waargenomen. Van de goudjakhals is bekend dat het dier zich niet snel laat zien. De goudjakhals komt oorspronkelijk uit Azië en oost Europa. De goudjakhals verbreidt zich zelfstandig steeds verder richting het westen van Europa. Zo zijn er inmiddels populaties in Tsjechië, Kroatië en Slovenië en komt de soort sinds 2000 ook voor in Duitsland en Italië.

Meer informatie over de goudjakhals:

Terug naar nieuwsoverzicht