Gelderlanders willen elkaar weer ontmoeten

8-5-2020

Gelderlanders krijgen iets minder angst voor het COVID-19 virus en meer moeite met de maatregelen zelf. Het sociale welzijn staat meer onder druk dan bij de 1e peiling van provincie Gelderland door Kieskompas.

De 2e peiling ‘sociaal welzijn in coronatijd’ liep van 29 april tot 4 mei 2020. Dit was vóór de presentatie van de routekaart uit de intelligente lockdown. Het onderzoek is ingevuld door 4.400 Gelderlanders.

Ontmoeten, met angst

Social distancing maatregelen blijken steeds moeilijker op te brengen vooral voor jongeren, vrouwen en praktisch opgeleiden. Toch is er ook angst om elkaar weer te ontmoeten. Ook als de maatregelen versoepeld worden, denken de meeste Gelderlanders grote groepen te zullen vermijden.

De ander doet het niet

Vaak handen wassen en het openbaar vervoer vermijden, lijken het langste vol te houden. Mensen vinden dat zij zelf zich beter aan de regels houden dan anderen. Gelderlanders denken dat slechts een derde van de anderen zich aan de regels houdt. In het buitengebied is men positiever over het gedrag van ‘de ander’.

Bedrijven steunen

De overheid moet zich tijdens de crisis soepel opstellen naar bedrijven. Na de crisis blijven gezondheidszorg, werkgelegenheid, economie, sociale zekerheid en veiligheid belangrijk. Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de Gelderlanders vindt dat milieu, klimaat en energie hoge of allerhoogste prioriteit verdienen. Het belang van economie en klimaat houden elkaar in evenwicht en extreme standpunten worden maar beperkt ingenomen. Na de crisis moet er meer aandacht voor welzijn komen en minder aandacht voor economie.

Gelderlanders zien kansen

Veel Gelderlanders zien nieuwe initiatieven ontstaan. Een derde denkt straks vaker de fiets te pakken en een kwart gaat minder vaak met het openbaar vervoer. Mensen genieten nu meer van de eigen woonomgeving. Het valt op heel veel Gelderlanders (85,5%) hun woning best een prima plek vinden in de coronatijd.

Terug naar nieuwsoverzicht