Gelderland omarmt oproep Rijk om te investeren in de toekomst

15-9-2020

Het Gelders college van Gedeputeerde Staten is blij met de oproep van de regering om te investeren in de toekomst van Nederland. “We hebben onze veerkracht laten zien en die zullen we de komende jaren ook nog laten zien”, aldus gedeputeerde Jan Markink. Dat de regering daarbij hamert op het belang van samenwerking tussen de overheden en tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijs en samenleving, valt ook in goede Gelderse aarde. “Het sluit helemaal aan bij de manier van werken die we in Gelderland al jaren hanteren. We kijken naar wat we te doen hebben en wie daar een rol bij kunnen spelen. Alleen samen lukt het.” Later deze week zal Gelderland plannen presenteren om de komende jaren fors te investeren in de eigen provincie.

Groeifonds

Gelderland is erg te spreken over het Groeifonds, dat de regering vorige week al aankondigde. Met dit fonds wil de regering vooral in technologie van de toekomst investeren. Gelderland liet al meteen weten daar, samen met Overijssel, meer dan klaar voor te zijn. Juist dit deel van Nederland loopt voorop als het gaat over kunstmatige intelligentie en medische technologie.

De provincie heeft al meerdere jaren stevig geïnvesteerd in moderne technologie en innovatie, ook via het investeringsfonds Oost NL.

Samenwerking

Veel van de huidige opgaven kunnen het beste vanuit de regio’s worden opgepakt, aldus het Gelders college. Het stikstofprobleem of de droogte hebben in bijvoorbeeld de Achterhoek een andere aanpak nodig dan in Brabant of Utrecht. Daarom kunnen de provincies daarin een centrale rol spelen, samen met de economische partners en gemeenten in het gebied. Juist over die laatsten maakt Markink zich wel zorgen. Veel gemeenten hadden het financieel al zwaar voordat COVID-19 toesloeg, en nu staat het water ze soms aan de lippen. “Dan is het wel teleurstellend om te horen dat de regering wel met een eenmalig bedrag komt (€ 800 miljoen), maar niks zegt over een structurele versterking van de positie van de gemeenten. Om grote opgaven aan te pakken, als 1 overheid, heb je wel sterke partners nodig, dus ook sterke gemeenten.”

Terug naar nieuwsoverzicht