Geen inschrijvers voor treindienst Ede-Wageningen/ Amersfoort (Valleilijn)

24-8-2020

De aanbesteding voor de Valleilijn heeft geen inschrijvers opgeleverd. Dit heeft te maken met de onzekerheid rond de reizigersaantallen door COVID-19. De huidige vervoerder Connexxion heeft een concessie tot december 2021. Ook na deze periode blijft de trein rijden. De continuïteit van de treindienst is gewaarborgd. Gelderland gaat hiervoor een noodconcessie voorbereiden.

Belangstelling

Tijdens de procedure hebben meerdere bedrijven interesse getoond door vragen te stellen in de Nota's van Inlichtingen. Landelijk ontstaat steeds meer het beeld dat de reizigers slechts langzaam weer het openbaar vervoer weten te vinden. Dit levert grote verliezen op voor de vervoerbedrijven en een onzekere markt. Dit heeft er toe geleid dat landelijk lopende voorbereidingen voor aanbestedingen zijn vertraagd.

Overbruggingsmaatregel

Provincie Gelderland heeft tijdens de aanbesteding een speciale overbruggingsmaatregel voor deze aanbesteding gepresenteerd. Zolang de maatregelen voor COVID-19 van kracht zijn, garandeert provincie Gelderland 80% van de vervoersopbrengsten. Ondanks deze garantie is er geen  aanbieding binnen gekomen. De aanbesteding wordt nu geëvalueerd met alle vervoerders.

Trein blijft rijden en waar mogelijk verbetert de kwaliteit

Er blijven zeker treinen rijden na afloop van de huidige concessie van Connexxion, de continuïteit van de Valleilijn komt niet in gevaar. Voor de noodconcessie bekijkt de provincie hoe de kwaliteit van de treindienst toch verder verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door betere reisinformatie tijdens verstoringen. Een noodconcessie duurt maximaal 2 jaar.

Terug naar nieuwsoverzicht