Bezoek Europese projecten tijdens Weekend van de Wetenschap!

25-9-2019

Nieuwsgierig hoe een windturbine er van binnen uitziet, hoe Virtual-Reality patiënten helpt om beter te worden of hoe asbestvezels omgezet worden in planten? Dat is te zien en ervaren tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2019. In Gelderland zetten ook organisaties die Europese subsidies ontvangen hun deuren open voor publiek. Zij laten zien hoe wetenschap en technologie onderdeel zijn van hun werk.

Europa om de hoek

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kan iedereen in heel Nederland bij een aantal projecten een kijkje nemen en zelf zien waaraan het Europese geld wordt besteed. En wát dat oplevert. Europa om de hoek is trotse partner van het Weekend van de Wetenschap. Wij vinden het belangrijk dat projecten die mede mogelijk zijn gemaakt dankzij Europese subsidie op de kaart worden gezet.

De volgende EU-gesubsidieerde projecten in Gelderland doen mee bij:

Innovate festival: Melkfabriek in Arnhem (5 oktober)

  • Fiber2Fiber: laat zien hoe asbest wordt afgebroken door een mengsel van micro-organismen, zaden en organische stoffen aan de bodem toe te voegen.
  • Cleantech Energy Crossing: Dit grensoverschrijdende project neemt de bezoekers mee in het hart van een waterstofbromide flow batterij, bedoeld voor opslag van grote hoeveelheden energie.
  • Prompt: Meet de activiteit van je hersenen en zie hoe hersenonderzoek wordt gebruikt om het leven van Parkinsonpatiënten te verbeteren.

Open dag Radboud UMC Institute for Health Science (RIHS) (6 oktober)

  • COPD+: laat zien hoe je benauwdheid (longaanvallen) via de smartphone kunt voorspellen.
  • R4Heal: Demonstreert hoe een slimme patiëntomgeving werkt. Hoe helpen Virtual Reality, beelden, games en sensoren patiënten om sneller te herstellen.
  • MITeC-operatiekamers: hoor over de nieuwste ontwikkelingen en ervaar zelf hoe het is om te werken als chirurg.  

Windpark Nijmegen-Betuwe (6 oktober)

  • Scale Up! Samen duurzame energie-opwekprojecten ontwikkelen. Het eerste burgerwindpark van Gelderland opent haar deuren.  

Benieuwd welke EU gesubsidieerde projecten er nog meer te bewonderen zijn? Ga dan naar de website europaomdehoek.nl/wvdw. Voor meer informatie over alle deelnemers aan het weekend van de Wetenschap kijk op de website weekendvandewetenschap.nl

Terug naar nieuwsoverzicht