Perenprachtkever bedreigt Witte Lint Zutphen

1-6-2018 Het Witte lint

De Perenprachtkever heeft zeker 260 bomen van het Witte Lint in Zutphen (N348) aangetast. We schatten in dat dit aantal kan oplopen tot 500 bomen. We proberen de schade te beperken door bomen in te smeren met knoflookextract. De kap start op 5 juni 2018 en duurt ongeveer 5 werkdagen.

Bomen niet te redden

We waarschuwen het verkeer op de N348 via rijdende borden langs de weg. Als het nodig is zetten we ook verkeersregelaars in. De bomen worden versnipperd en verbrand. Zo voorkomen we verdere besmetting met de kever.

Knoflook

De Perenprachtkever begint zijn leven als eitje dat wordt afgezet onder de schors van de boom. Daar ontwikkelt het zich tot larve, verpopt en vliegt uit als kever. Dit is te zien aan de vlieguitgangen in de boom. Met knoflookextract smeren we de schors van bomen in waar geen of heel weinig uitvlieggaten zijn. De bomen zagen er afgelopen 2 jaar bij inspecties en onderhoud gezond en vitaal uit. Nu blijkt echter dat de kever zich intussen heeft genesteld in een deel van de bomen. Mede door het warme weer vliegt de kever nu massaal uit. Een deel van de bomen, vooral bij Eefde ziet er al zeer slecht uit.

Toekomst van het Witte Lint

Het Witte Lint is een zogenaamd natuurkunstwerk. De wit bloeiende schuinstaande meidoornrij van 1.177 bomen verwijst naar de vlechthagen in dit gebied en vormt samen met andere witte elementen één geheel. De komende maanden houden we alle bomen goed in de gaten. We willen in principe het Witte Lint herstellen. Misschien in een andere vorm. Maar dat moet wel mogelijk zijn. Hierover nemen we in het najaar van 2018 een besluit.

Terug naar nieuwsoverzicht