Paralympiër Reekers bij opening tentoonstelling in Papendal

10-8-2021

Johan Reekers is donderdag 19 augustus 2021 op Papendal aanwezig bij de opening van de fototentoonstelling Paralympische Spelen 1980-2021. De tentoonstelling is een cadeau van provincie Gelderland en de gemeente Arnhem aan sportcentrum Papendal. Reekels zal tijdens de opening een symbolische fakkel overhandigen aan Prinses Margriet, waarmee de prinses de tentoonstelling officieel opent.

Johan Reekers won in 1980 goud als zitvolleyballer bij de Paralympische spelen in Arnhem. Nederland hield toen voor het eerst zo’n groot Paralympisch evenement. De tentoonstelling op Papendal laat zien hoe paralympische sport zich vanaf 1980 tot nu ontwikkelde. “ De Belangrijkste verandering is dat tegenwoordig beide Spelen nu in dezelfde stad plaatsvinden”, vindt Reekers.

Paralympische Spelen niet in Rusland

In 1980 was dat anders. Rusland organiseerde de Olympische Spelen maar wilde de Paralympische spelen niet organiseren. Nederland nam de organisatie van de Paralympische spelen toen voor zijn rekening. Reekers: “Dat was voor ons wel een voordeel. Hoe mooi is het om als aanvoerder van een winnend team voor een thuispubliek te spelen. Het was echt een huzarenstukje van Nederland om in zo’n korte tijd alles te regelen. We lagen met z’n twaalven op een slaapzaal, maar het belangrijkste was dat de spelen doorgingen.”

Professioneler sinds 1980

De Paralympische sport is sinds 1980 professioneler geworden vindt Reekers. “Maar datzelfde geldt voor de valide sporters. Voeding, materialen en spelregels zijn veranderd, maar andere dingen niet. We trainden toen ook al 4 tot 5 uur per dag.”

Je moet het gezien of ervaren hebben

Of er sinds 1980 nou echt radicaal anders wordt gekeken naar de paralympische sport kan Reekers niet zeggen. “Ik denk wel dat mensen het eerst gezien of ervaren moeten hebben. Daarom is Papendal zo mooi. Daar komen alle sporters samen. Valide sporters zien hoe hard wij trainen. Ook zichtbaar worden in de pers helpt: een goede zitvolleybalwedstrijd, of handbikerace is hartstikke mooi en spannend om naar te kijken!” Mensen als Jetze Plat zijn ook enorm belangrijk in de beeldvorming volgens Reekers. "Zij zijn een uithangbord voor de gehandicapte sport.”

Op de reservelijst voor Spelen in Tokyo

Johan Reekers deed tot nu toe 9 keer mee met de Paralympics. Hij won 2 keer goud, 1 keer zilver en 1 keer brons. Voor de komende Spelen in Tokyo staat hij op de reservelijst. “Dat zou wel uniek zijn, 10 keer meedoen”, grapt Reekers.

Reekers helpt ook anderen bij het sporten

Naast zijn eigen sportieve prestaties zet Reekers zich in om andere gehandicapten meer te laten sporten. Hij is daarom onder andere ambassadeur voor Uniek Sporten, een initiatief om mindervalide mensen te helpen om te gaan sporten. Ook geeft hij clinics voor Fonds Gehandicaptensport op scholen: (S)cool on Wheels. Reekers: “Sporten heeft mij enorm geholpen met de acceptatie van mijn handicap. Dat gun ik anderen ook.”

Terug naar nieuwsoverzicht