Open monumentendag: 'Bezield erfgoed' in ontvangst genomen

14-9-2019 Peter Drenth neemt boek in ontvangst

Gedeputeerde Peter Drenth nam het eerste exemplaar van het boek 'Bezield erfgoed' in ontvangst tijdens open monumentendag. Het boek gaat over straten en monumenten in 11 dorpen en buurtschappen in de gemeente Aalten. Provincie Gelderland gaf subsidie aan het boek, omdat het bijdraagt aan de Gelderse identiteit en de geschiedenis van de regio vertelt. 

Tijdens de open monumentendagen op zaterdag 14 september 2019 en zondag 15 september 2019 zijn in Gelderland honderden monumenten open voor publiek. Dat is maar een klein deel van wat er in deze provincie staat aan erfgoed. Gelderland heeft zo’n 20.000 monumenten. 

Meeste kastelen

Provincie Gelderland wil restauratie van monumenten stimuleren en ervoor zorgen dat gebouwen een nieuwe bestemming krijgen. Gedeputeerde Drenth: ‘Gelderland is rijk aan erfgoed. Wij hebben van alle provincies de meeste kastelen. We hebben molens, verdedigingswerken. En van de 50 oudste kerken van Nederland staan er 17 in Gelderland. Daar moeten we trots op zijn, en dat moeten we koesteren’. 

Vrijwilligers houden gebouwen levend

Tijdens de open monumentendagen bezoekt gedeputeerde Drenth 5 Gelderse monumenten:

  • de Koppelkerk in Bredevoort
  • Hof van Hackfort in Vorden
  • de Bronkhorster Molen in Steenderen
  • het Tempel/Kerk museum in Elst
  • een museumwoning in Arnhem

Drenth: ‘Dankzij vrijwilligers zijn deze gebouwen open. Zij zorgen ervoor dat gebouwen niet alleen gebouwen zijn, maar ook blijven leven. Zoals bij de Koppelkerk in Bredevoort waar maar liefst 70 vrijwilligers actief zijn’. 

Subsidieregeling

Met de subsidieregeling Functioneel Erfgoed wil de provincie er ook voor zorgen dat de monumenten niet leeg komen te staan en open blijven voor publiek. Voor de subsidieregeling Functioneel Erfgoed 2019 is enorm veel belangstelling. In totaal zijn bij de openstelling begin februari dit jaar 70 aanvragen voor de restauratie van monumenten ingediend en 25 aanvragen voor onderzoeksprojecten. Provinciale Staten hebben daarom vlak voor de zomer besloten extra geld beschikbaar te stellen. Tot nu toe hebben 33 projecten en 18 onderzoeken geld gekregen voor in totaal €13,5 miljoen.

Terug naar nieuwsoverzicht