Op weg naar Het Lagerhuis in Gelderland

4-2-2019 Winnaars van de Gelderse voorronde van Op Weg Naar Het Lagerhuis

In 2019 gaat BNNVARA voor de 21e keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Elk jaar strijden 200 teams om de titel ‘beste debatschool van Nederland’. De organisatie kiest uit 2000 leerlingen de beste redenaar van Nederland. In de provincie Gelderland waren de voorrondes op donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari 2019.

Jonge kandidaten

Het Candea College uit Duiven won de eerste Gelderse voorronde. Christelijk Lyceum Apeldoorn is de winnaar van de tweede Gelderse voorronde. De jonge kandidaten bogen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de verkoop van lachgas, de hoge prestatiedruk bij jongeren en een eventuele vaccinatieplicht. In Gelderland discussieerden de leerlingen ook over 2 Gelderse onderwerpen:

  • weegt de mogelijke schade van laagvliegroutes boven de provincie op tegen die van Lelystad Airport?
  • verdient de Gelderse boer meer waardering?

Alle onderwerpen staan op de site van Op weg naar Het Lagerhuis.

Opzet wedstrijd

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de wedstrijd. Iedere provincie organiseert voorrondes. Daar voeren ze verschillende soorten debatten:

  • vaste rollen debatten
  • 360-graden debatten
  • 1-op-1 debatten

Winnaars

Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wijst de jury 1 team aan dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum. Ook kiezen zij de beste speech van de dag. BNNVARA zendt de landelijke finale in het voorjaar van 2019 uit op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.

Het ontstaan van Op weg naar Het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. In 2018, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, was deze nog te zien in een speciale reeks bij De wereld draait door. De jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij BNNVARA. Dit seizoen in samenwerking met de provincie Gelderland, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds (nationaal fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg). Aan de ene kant is het doel om jongeren te leren debatteren, aan de andere kant kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt. Aan het eind van iedere voorronde dag wordt ook de uitslag van de schaduwverkiezing voor Provinciale Staten gepubliceerd.

Terug naar nieuwsoverzicht