Zwart geld speelt rol in sport

15-1-2021

Verschillende Gelderse sportclubs zeggen met ondermijning te maken hebben gehad. Dit blijkt uit een onderzoek van Onderzoeksbureau DSP, in opdracht van provincie Gelderland. Er lijkt geen sprake van ernstige criminaliteit. Maar zwart geld speelt wel een rol in de sportwereld.

Eerder aangekaart

De zorgen over ondermijning in de sportwereld zijn niet nieuw. De Rode Draden-Beeld van het RIEC uit 2020 meldde het vermoeden dat enkele sportclubs 'gesponsord' worden door crimineel geld. Daarom zijn sport en ondermijning duidelijk benoemd in het Gelders coalitieakkoord. Onderzoeksbureau DSP heeft, in opdracht van provincie Gelderland, over ondermijning gesproken met verschillende gemeenten, experts en sportclubs.

Cash geld

Onderzoekers concluderen dat zware criminelen zich niet of nauwelijks mengen in de Gelderse sport. Wel blijkt dat sportclubs zelf spelers, verbouwingen en uitjes contant betalen. Dit komt vermoedelijk het vaakst bij voetbal voor. De paardensport lijkt ook kwetsbaar, omdat hier veel geld in omgaat.

Vooral vermoedens

De signalen van ondermijning zijn vooral vermoedens. Betrokkenen vrezen criminele invloeden wanneer de sponsor dubieus is, de spelers duurder zijn dan het clubbudget toelaat en er geweldsincidenten voorkomen rondom het sportveld. Een sportclub lijkt gevoelig voor ondermijning als de boekhouding zwak is, het bestuur minder geschikt is, de sportambities te hoog zijn en als het sportveld in een achterstandswijk ligt. De KNVB biedt informatie aan om ondermijning te herkennen. Sportclubs kunnen hun zorgen op zijn minst meer bespreekbaar maken, zeggen de onderzoekers in het rapport. Het lijkt tot nu toe een taboeonderwerp.

Rol oppakken

Weerbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “In dit stadium is een grijs gebied opnieuw iets inzichtelijker gemaakt. Daar ben ik blij om. Ons Gelders coalitieakkoord vraagt om aandacht voor sport & ondermijning. Wij gaan nu kijken hoe wij onze rol oppakken om sport een veilige omgeving te laten zijn en blijven.” 

Terug naar nieuwsoverzicht