Woningcorporaties kunnen meer huizen verduurzamen

19-5-2021

Gedeputeerde Peter Kerris (Wonen): ”We willen het verduurzamen van sociale huurwoningen versnellen. Door deze stimuleringsregeling krijgen huurders met een kleine beurs een gezonder huis en een lagere energierekening. Goed voor het milieu, goed voor de gezondheid, goed voor de portemonnee!”

Van D naar A

Alle woningen hebben een energielabel. Zo zie je of je in een huis woont waar veel gestookt moet worden of juist minder. Hoe hoger je energielabel hoe beter. In Gelderland zijn er nog veel woningen met een laag energielabel van D, E en F. In 2030 moeten deze lage energielabels de weg zijn.

Gedeputeerde Jan van de Meer (Klimaat en Energie): ”Door 4.000 sociale huurwoningen te verduurzamen zetten we een belangrijke stap naar een energieneutraal Gelderland. Woningcorporaties zijn een belangrijke startmotor om de totale woningvoorraad te verduurzamen. Ook die van particulieren. Daarom staat er in de regeling dat particuliere huiseigenaren in de buurt aan moeten kunnen haken bij de verduurzaming van de woningen.”

Bonus voor klimaatmaatregelen

Een voorwaarde in de regeling is dat de woonlasten voor de huurder niet mogen stijgen. Daarnaast kan de woningcorporatie een bonus krijgen door herbruikbare materialen (circulair) te gebruiken. Maatregelen die zorgen voor meer variatie in planten en diersoorten of andere maatregelen die een positief effect hebben op het klimaat, zijn goed voor een bonus.

Meer stageplaatsen

We willen meehelpen om meer stageplaatsen in de bouw te realiseren. Want de komende jaren hebben we nog veel mensen in de bouw nodig. Maar die moeten wel opgeleid kunnen worden. Daarom komt er voor iedere 100 woningen een leerwerkplek.

Besluit Provinciale Staten

In juli staat de regeling op de agenda van Provinciale Staten. Als het besluit positief is, gaat de regeling per 1 januari 2022 in.

Terug naar nieuwsoverzicht