Werken over de grens in coronatijd

4-3-2021

Gedeputeerde Peter Kerris gaat op vrijdag 5 maart 2021 in gesprek met Gelderlanders die werken in Duitsland. Bij het GrensinfoPunt en Spreek je Buurtaal praten ze over werken over de grens in coronatijd. Waar lopen deze werknemers tegenaan?

Grensinfopunt en Spreek je Buurtaal

Bij het Grensinfopunt kunnen grenswerkers (mensen die over de grens werken) terecht met vragen over werken, wonen of studeren over de grens. Spreek je Buurtaal leert basisschoolleerlingen de taal van hun buurland. Het werkbezoek van Peter Kerris is online door de coronamaatregelen.

Werken over de grens

Ruim 50.000 grenswerkers pendelen dagelijks voor werk tussen Gelderland en Noordrijn-Westfalen. De regels voor het opbouwen van pensioen, het betalen van belastingen of de ziektekostenverzekering verschillen per land. Dit geldt ook voor de erkenning van diploma’s, het halen van een rijbewijs en de kinderbijslag.

Het is door deze verschillen niet altijd duidelijk wat wonen en werken over de grens voor werknemers betekent. Sinds 2014 geeft het GrensinfoPunt hierbij informatie en ondersteuning. In 2020 hebben ze meer dan 3.000 grenswerkers en 1.000 ondernemers geholpen. Onder andere bij vragen over de verschillende coronamaatregelen.

Verbinding

Peter Kerris: “We staan te veel met onze rug naar de grens, terwijl het gebied een verbinding kan zijn tussen 2 sterke economische centra. Daar moeten we meer gebruik van maken om ook grens ontkennend te leren en te werken.”

Spreek je Buurtaal

Het grensoverschrijdende project ‘Spreek je buurtaal’ leert basisschoolkinderen op 33 scholen in de Achterhoek, Twente, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen spelenderwijs de taal van het buurland. Provincie Gelderland financiert dit project via het INTERREG A-programma Duitsland–Nederland.

In 2020 is dit project bekroond met de 1e Grenslandprijs. “Meer dan terecht” zegt Peter Kerris: ”Spreek je Buurtaal laat zien hoe belangrijk les in je buurtaal is voor de grenswerkers van morgen. Hoe eerder je de taal van je buren leert, hoe vanzelfsprekender het later is om te werken en te wonen over de grens.”

Terug naar nieuwsoverzicht