WUR Linked In zoekt techniektalent

31-3-2021

Meer jongeren enthousiast maken voor een studie en baan in de techniek. Hiervoor start Wageningen University & Research (WUR) het project Linked In Techniek met steun van provincie Gelderland. Met wetenschappers in de klas, challenges en prijsvragen en carrièredagen maken leerlingen en leraren in het basis- en het voortgezet onderwijs spelenderwijs kennis met de nieuwste ontwikkelingen in techniek.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Er is een groeiend tekort aan vakmensen in de techniek. We zoeken nieuw techniektalent om de opgaven op het gebied van klimaatverandering, energietransitie en woningbouw aan te pakken. Met WUR Linked In willen we meer jongeren interesseren in een loopbaan in de techniek.”

Kinderuniversiteit

In 3 jaar tijd wil WUR Linked In 600 leerlingen en docenten in de regio Foodvalley bereiken met de Kinderuniversiteit. Jaarlijks laten 20 wetenschappers in de klas leerlingen op de basisschool zien hoe leuk techniek kan zijn. De klassen in de bovenbouw kunnen ieder jaar meedoen aan een techniekprijsvraag.

Career Days

Voor het voortgezet onderwijs wordt een Junior Consultancy Training opgezet. Tijdens die training gaan leerlingen aan de slag met praktijkopdrachten in de techniek. Voor leerlingen in de onderbouw is er 3 keer per jaar een Career Day voor de techniek. Leerlingen in de bovenbouw kunnen ieder jaar meedoen aan de Hannover Messe Challenge, waarin topwetenschappers uit de EU ze uitdagen nieuwe technologische oplossingen te vinden voor de uitdagingen van morgen.

Techniek op school

WUR Linked In richt zich niet alleen op leerlingen, maar ook op docenten. Het laat scholen zien hoe ze Wetenschap & Techniek in hun lesprogramma kunnen opnemen. Docenten krijgen inzicht in de nieuwste technologische ontwikkelingen, waardoor ze hun leerlingen beter kunnen begeleiden voor de technische profielen.

Samenwerking

In dit project werkt de WUR samen met Algae PARC, FabLab, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Technical Development Studio en Vivera in de regio Foodvalley. Zij brengen nieuwe inzichten mee over de kennis en vaardigheden waar het onderwijs zich op zou moeten richten. Provincie Gelderland draagt € 150.000 bij aan WUR Linked In vanuit het programma Onderwijs & Arbeidsmarkt.

Terug naar nieuwsoverzicht