Verbeteren fietsmogelijkheden

26-4-2021

Op 17 juni 2021 zijn we digitaal gastheer van het Nationale Fietscongres. Het thema van dit jaar is 'Verbeter je skills'. Het Nationaal Fietscongres is er om te leren, ontmoeten en oplossingen en uitdagingen te bespreken. Maar het congres is vooral bedoeld om elkaar te inspireren op het gebied van fietsbeleid. 

Verbinden, veranderen en vergroenen

We willen Gelderland bereikbaar houden. Daarom werken we aan het verbinden, veranderen en vergroenen van de mobiliteit. We verplaatsen ons dagelijks; is het niet van huis naar werk, dan is het wel voor visite of om boodschappen te doen. Daarbij gebruiken we alle vormen van mobiliteit. In onze visie voor een bereikbaar Gelderland stellen we de reiziger centraal en verbinden we de verschillende vormen van mobiliteit zoals fiets, (deel)auto, openbaar vervoer en lopen.

Fiets voor korte afstanden

Voor de korte afstanden stimuleren we reizigers om te fietsen of te lopen. Want dat is gezond en goed voor onze leefomgeving, en zorgt voor minder CO2. Daarom werken we bijvoorbeeld aan brede en veilige fietspaden.

Fietser is kwetsbaar

Speciaal voor het fietscongres verschijnt Verkeerskunde met een fietsspecial. Gedeputeerde Christianne van der Wal is gastredacteur. Volgens haar lijkt het thema ‘Verbeter je skills’ een open deur, maar is het vooral een valkuil. Zeker als het om fietsen gaat, want daarvoor geldt niet voor iedereen: ‘jong geleerd is oud gedaan’. Niet iedereen heeft ruimte, tijd en mogelijkheden om te oefenen als fietser en te ervaren hoe kwetsbaar een fietser is. Fietsen is gezond, leuk, gezellig en typisch Nederlands. Tegelijkertijd is een fietser ook kwetsbaar. En die kwetsbaarheid vraagt aandacht, ondanks alle veilige en aantrekkelijke fietspaden en ondanks vernieuwingen.

Interviews

In de fietsspecial staan een aantal interviews. Zo ging Verkeerskunde in gesprek met Herre Dijkema van het grootste toerismebureau Veluwe Arnhem Nijmegen, wethouder gemeente Arnhem Roeland van der Zee, Michel van Eijnatten van de elektrische vrachtfiets Fulpra, Moniek Zuurbier van de GGD en Hans Schreuder en Ruben Loendersloot van de Velomotive-campus. Op 12 mei 2021 is er een webinar, waarin Christianne van der Wal in gesprek gaat met een aantal geïnterviewden over de fiets, de kwetsbaarheid en hoe we daar een rol in spelen. Aanmelden hiervoor kan via www.verkeerskunde.nl/webinar

Lees het dossier Fiets van Verkeerskunde

Kijk op de website van het Nationale Fietscongres om te zien hoe we ons als gastheer presenteren. Ook vindt u er het programma en kunt u zich aanmelden.

Terug naar nieuwsoverzicht