Veilig naar school fietsen en lopen

13-10-2021

We vinden het belangrijk dat kinderen meer en veilig naar school fietsen en lopen. Het is niet alleen goed voor hun gezondheid, zorgt ook voor minder auto’s in de schoolomgeving. Bovendien blijven kinderen zo ook vaak op latere leeftijd fietsen. Wij bieden daarom gemeenten 2 campagnes aan waarmee zij ouders en kinderen kunnen stimuleren om vaker op de fiets naar school te gaan.

Cycling4School-actieweek

Via de campagne Cycling4School werken school, ouders, kinderen en de gemeente samen aan het veiliger maken van de schoolomgeving. Ouders en kinderen bepalen samen met de Cycling4School-Scan waar zij zich eerst op willen richten. De week erna is de actieweek. Ze proberen praktische oplossingen uit, zoals een Schoolstraat, een betere oplossing voor fietsparkeren of een snelheidsremmer.

Blijvende oplossing

Als dit werkt, kijken ouders en kinderen vervolgens samen met de gemeente of er een structurele oplossing mogelijk is. Kleine infrastructurele maatregelen in combinatie met verbetering van de fietsvaardigheden van de kinderen kan bijvoorbeeld een oplossing zijn.
Op deze manier werkt de Cycling4School-actieweek aan bewustwording onder ouders en kinderen en daagt het kinderen uit om zelf met oplossingen te komen.

High Five

De High-Five campagne motiveert kinderen en vooral ook hun ouders om vaker (samen) te voet of met de fiets naar school te komen. De campagne is ontstaan, omdat nu meer dan de helft van de ouders hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor leren kinderen niet genoeg om actief deel te nemen aan het verkeer en missen zij hierdoor ook beweging, een frisse neus en een goed voorbeeld.

Beloning

Om ouders en kinderen te stimuleren om mee te doen, zet High-Five een belonings- en belevingsplatform in. Zij zetten checkpoints in langs de looproutes naar school. De kinderen die hierlangs komen, kunnen munten verdienen door een high-five te geven aan het checkpoint. Op een game-platform kunnen ze hun voortgang zien en verkeersoefeningen maken. De verzamelde munten zijn in te ruilen voor leuke beloningen uit de webshop. Het project zet een mascotte in die verkeersvaardigheidslessen geeft.

Digitale bijeenkomst

Op 2 november is er een digitale bijeenkomst voor gemeentelijke medewerkers waar we de campagnes toelichten. Deze bijeenkomst is van 15:00-16:00 uur. Medewerkers van de gemeente kunnen zich aanmelden, voor meer informatie stuur een mail t.a.v. Fabiënne Voncken naar provincieloket@gelderland.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht