Tunnel onder het spoor Wolfheze stap dichterbij

12-8-2021

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Gelderland, gemeente Renkum en ProRail zijn het eens over hoe de tunnel onder het spoor in de Wolfhezerweg in Wolfheze (gemeente Renkum) er op hoofdlijnen uit komt te zien. Partijen werden het ook eens over de verdeling van de kosten.

Verbetering veiligheid en doorstroming

De spooronderdoorgang verbetert de veiligheid voor treinreizigers én weggebruikers. Tegelijk met de tunnel wordt er worden de perrons goed bereikbaar gemaakt voor mindervaliden. Ook het spoor wordt aangepast. Het meest noordelijke spoor en alle wissels verdwijnen. Daardoor staan de huizen in Wolfheze-Noord straks verder van het spoor af. Door het verdwijnen van de spoorwegovergang en het weghalen van wissels kunnen er in de toekomst meer en snellere nationale en internationale treinen rijden.

Overleg met inwoners

Vanaf oktober 2021 wordt samen met de inwoners van Wolfheze het conceptontwerp omgezet in een definitief ontwerp. Ook starten dan de voorbereidende werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen. Omwonenden krijgen bericht hierover.

Onderzoek naar extra tijdelijke maatregelen

Het aanleggen van de tunnel kost tijd. In 2020 zijn er al tijdelijke maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Helaas was er een verdrietig ongeluk op 23 juli waarbij een inwoner van Wolfheze overleed. Daarom gaat ProRail onderzoeken of er nog extra tijdelijke maatregelen mogelijk zijn. Dat doet ProRail in goed overleg met de gemeente en inwoners van Wolfheze, zoals de bewoners van Het Schild, woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden. In het najaar van 2021 komt hierover meer duidelijkheid.  

Kosten

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betaalt € 16 miljoen. Daarnaast dragen provincie Gelderland en de gemeente Renkum € 11,7 en € 3 miljoen bij aan het opheffen van de overweg.

Overwegen opheffen

ProRail werkt voortdurend aan het veiliger maken van overwegen, onder het motto: de veiligste overweg is geen overweg. ProRail werkt hierbij nauw samen met de wegbeheerders zoals provincies en gemeenten.

Terug naar nieuwsoverzicht