Tentoonstelling nieuwe aanwinsten provinciale kunstcollectie geopend

14-10-2021

Peter Drenth, gedeputeerde cultuur en erfgoed, opende 13 oktober 2021 de tentoonstelling 'Aanwinsten 2016-2020' in het Huis der Provincie. De 43 werken en 2 muurschilderingen van gevestigde en beginnende Gelderse kunstenaars zijn de afgelopen jaren toegevoegd aan onze kunstcollectie. Wij nodigen iedereen uit om de tentoonstelling in Arnhem gratis te bezoeken dit jaar.

Veelzijdigheid

De selectie kunstwerken in deze tentoonstelling laat veel verschillende onderwerpen zien. Kunstenaars lieten zich inspireren door mens en natuur, experimenten, actualiteit en fascinaties. Tijdens de laatste provinciale aankoopronde van kunst stond het thema diversiteit en inclusie centraal. De klankbordcommissie wilde hiermee de meerstemmigheid van de kunstcollectie vergroten.

Provinciale kunstcollectie

Provincie Gelderland wil ambassadeur zijn voor de Gelderse beeldende kunst. De collectie in het Huis der Provincie moet een beleving zijn die zichtbaar en betekenisvol is; een levendige kunstcollectie van hoge kwaliteit. De gemene deler bij alle kunstwerken in de collectie is de connectie met Gelderland. Kunstenaars wonen en werken in Gelderland of de Gelderlander staat centraal afgebeeld in hun werk. Een van de werken is een beeldje dat geïnspireerd is op een man met zijn hondje uit de Arnhemse wijk Geitenkamp. Het beeldje heet Mr. Tom en is van Chantal van Lieshout. Bekende Gelderlander en kunstenaar Bennie Jolink koos zichzelf als onderwerp. Esmee Seebregts en Elka Oudenampsen kiezen juist het afgebeelde als ondergeschikte in hun abstracte schilderijen. Zij onderzoeken in hun werk hoe kleur en vorm in evenwichtige composities door de omgeving wordt opgenomen.

Bezoek de tentoonstelling gratis

Provincie Gelderland biedt haar kunstcollectie op diverse manieren toegankelijk aan. We organiseren rondleidingen en exposities, maar tonen deze ook in de openbare en werkruimten in het Huis der Provincie, zodat iedereen de kunst kan bekijken. U kunt de tentoonstelling bekijken op werkdagen tot 17.00 uur. De collectie is beschikbaar tot 20 december 2021.

De kunstcollectie is ook online te bewonderen op de website van collectie Gelderland en er zijn podcasts te beluisteren waarin medewerkers van provincie Gelderland vertellen over een kunstwerk uit de collectie.

Kunstenaars van de aanwinsten

De kunstenaars uit de huidige collectie zijn:

Maria Roosen, Casper Verborg, Mohan Dehne, Ellen Boersma, Marie Reintjes, Ide André, Marjolein de Groen, Hans Walraven, Marten Hendriks, Hester Oerlemans, Dorien Plaat, Albert van der Weide, Elka Oudenampsen, Aline Eras, Bernard Heesen, Esmee Seebregts, Bert van Ommen, Oscar Lourens, Isolde Vernrooy, Roland Schimmel, Susan Khalil Yusef, Tobias tebbe, Anya Janssen, Bennie Jolink, Chantal van Lieshout, Julius Thissen, Gijs Frieling en Fiona Lutjenhuis.

Terug naar nieuwsoverzicht