Steun verduurzaming klein maatschappelijk vastgoed

18-12-2020

Er komt een provinciale aanpak voor een specifieke groep eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed zoals scholen en buurthuizen in kleine gemeenten.

Zonder zorgen verduurzamen

Provincie Gelderland start in maart 2021 met een ontzorgingsprogramma voor eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed. Dit zijn gebouwen zoals buurthuizen, scholen, sportaccommodaties en zorginstellingen. We helpen ze om hun vastgoed te verduurzamen. Zo besparen de eigenaren op hun bedrijfskosten en het is beter voor het klimaat.

Eigenaren krijgen advies over:

  • energiebesparing
  • opwekking van duurzame energie
  • financieringsmogelijkheden
  • hulp bij het aanvragen van offertes

De maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp moet de eigenaar zelf betalen. We kijken of bestaande regelingen gebruikt kunnen worden voor de financiering en onderzoeken of er een speciaal fonds moet komen. Als op basis van een advies een plan wordt gemaakt, dan mag dat natuurlijk niet op de plank blijven liggen

De regeling is alleen voor een specifieke doelgroep

De regeling is een initiatief van het Rijk en bedoeld voor maatschappelijk vastgoed in kleine gemeenten. Het gaat in Gelderland dan om de gemeenten Brummen, Doesburg, Druten, Elburg, Hattem, Heerde, Heumen, Neder Betuwe, Oldebroek, Putten, Rozendaal, Scherpenzeel, Voorst, West Maas en Waal en Westervoort. De regeling is voor scholen met een beperkt aantal gebouwen, zorgaanbieders, sportbedrijven, culturele instellingen en stichtingen en verenigingen met gebouwen waar mensen samenkomen zoals een buurthuis.  

Planning

We starten de werving en advisering van eigenaren rond maart/april 2021. De looptijd van het project is 3 jaar.

Terug naar nieuwsoverzicht