Sprinkler Energy winnaar A.S. Watson Logistics Energy Challenge

28-9-2020

Wat nou als je met een warmtepomp de energie uit het water van de sprinklertank kan gebruiken voor de verwarming van het distributiecentrum en daarmee tot 60% gas kunt besparen? Dit creatieve voorstel heeft de A.S.Watson Logistics Energy Challenge gewonnen!

De jury met onder andere gedeputeerde Christianne van der Wal, roemde vooral de creativiteit van Sprinkler Energy. De jury was verrast over het gebruik van de bestaande installatie omdat dit de terugverdientijd van deze investering aanzienlijk verkort, terwijl er veel energie en dus CO2 mee te besparen is. Bovendien is de mogelijkheid om dit ook bij andere industrieterreinen en distributiecentra toe te passen groot. Sprinkler Energy gaat naar huis met de duurzaamheidstrofee en een bedrag van €2.500, te besteden aan een duurzaam product. Beide prijzen zijn beschikbaar gesteld door A.S.Watson, het moederbedrijf van drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister.

Vervolg

Deze week vindt een eerste gesprek plaats over de mogelijke toepassing van het idee tussen Sprinkler Energy en A.S.Watson. A.S.Watson neemt ook met een aantal andere teams contact op; want ook daar zaten verrassende en mogelijk toepasbare voorstellen bij.

Provincie Gelderland zorgt ervoor dat in overleg met Logistics Valley en A.S.Watson alle oplossingen uit de Challenge actief worden gedeeld met andere logistieke bedrijven in Gelderland.

Logistiek centrum Heteren

Tijdens de Logistics Energy Challenge werden deelnemers uitgedaagd om te kijken naar mogelijkheden om de gebouwen van het logistieke centrum in Heteren verder te verduurzamen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om  gebouwen zonder gas te verwarmen, is energieopwekking mogelijk en hoe is een constante binnentemperatuur te realiseren? Ook werden deelnemers uitgedaagd om te zoeken naar oplossingen voor een efficiënter gebruik van energie en minder energieverbruik bij het verzamelproces en vervoer van pallets. Bij het verduurzamen van het transport ging het onder meer om hoe producten met minder CO2-uitstoot bij vervoer in de winkels terechtkomen.

Jury

De Challenge zelf vond plaats op vrijdag 25 september 2020 op het logistieke centrum van A.S. Watson in Heteren. Uiteindelijk hebben 7 teams meegedaan aan de challenge. De teams zijn geselecteerd op basis van expertise, ervaring en motivatie met logistiek, duurzaamheid, innovatie en creatieve vaardigheden. Een jury koos vervolgens de winnaar. Deze jury bestond uit A.S. Watson-directieleden Yvette Heijwegen (Supply Chain), Erik Heuthorst (Financieel) en gedeputeerde Christianne van der Wal van provincie Gelderland. Ed van de Weerd, CEO van A.S. Watson, sloot samen met Christianne van der Wal de Challenge af en maakte de winnaar bekend.

Verduurzamen logistieke sector op Gelderse Corridor

Provincie Gelderland en A.S. Watson besloten om gezamenlijk de A.S. Watson Logistics Energy Challenge te organiseren. Het doel is om nieuwe oplossingen te vinden voor een aantal thema’s binnen de werkzaamheden van A.S. Watson die CO2 uitstoot verminderen of energieverbruik omlaag krijgen. Oplossingen kunnen mogelijk ook toegepast worden bij andere Gelderse logistieke bedrijven op de Gelderse Corridor met als resultaat het verduurzamen van de logistieke sector.

Terug naar nieuwsoverzicht