Snellere innovatie door samenwerken mkb-bedrijven

10-12-2020

Mkb-bedrijven werken samen om sneller nieuwe producten op de markt te krijgen. In 2020 en 2021 helpt de provincie meer dan 20 van deze bedrijven met de subsidieregeling MIT R&S Samenwerkingsprojecten. We werken hierin samen met het Rijk. We ondersteunen de samenwerking in de maakindustrie, agrifood, gezondheid en energietransitie. Want deze nieuwe producten helpen bij de aanpak van klimaatverandering, betere gezondheid en circulaire economie.

Sterke Gelderse economie

Christianne van der Wal, gedeputeerde Economie en Innovatie: “Voor een sterke Gelderse economie hebben we innovatieve bedrijven nodig. Zij maken het verschil. Want met hun innovaties helpen ze om Gelderland gezonder te maken, minder CO2 uit te stoten, minder afval te produceren, en slimmer te produceren. En tegelijkertijd verdienen ze met deze oplossingen geld én zorgen ze voor inkomen en werkgelegenheid.”

Energietransitie: warme voeten door slimme robot 

Voor het isoleren van betonnen vloeren, die direct op zandgronden liggen, ontwikkelt Takkenkamp een nieuwe isolatiemethode. Met deze alternatieve isolatiemethode kunnen woningen op zand zonder overlast voor de bewoners worden geïsoleerd. Een prototype zandzuigrobot (zelfsturend en compact) zuigt de grond weg, zodat daarna isolatie kan worden aangebracht. In samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf in blaas- en zuigtechniek (Kooiker Zuigtechniek), gaat Takkenkamp deze zandrobot ontwikkelen. Zodat die veilig op diepte een constante laag kan wegzuigen. Met een hoge snelheid en zonder daarbij last te hebben van objecten die in het zand worden aangetroffen.

Agrofood: aspergefolie reinigen om te recyclen

In de agrarische voedselindustrie komen veel kunststoffen voor. Bijvoorbeeld in de vorm van folies. Zo gebruiken aspergetelers folie voor het afdekken van hun planten. Deze folie wordt een aantal jaren gebruikt en dan vervangen. Deze folie bestaat uit 1 soort kunststof, maar is door vervuiling met zand moeilijk te recyclen. Gezien de omvang van deze vervuiling en oprolmethode, is afvoer bijna onmogelijk en anders heel kostbaar.

In dit project werkt Clear Polymers uit Apeldoorn aan een mobiele machine om deze plastics op locatie voor te reinigen. Voor het besturingssysteem van deze machine gaat Clear Polymers samenwerken met Beking Industriële Automatisering. Zodat deze innovatieve machine voor het reinigen van aspergefolie de stap richting marktintroductie kan zetten. Met als resultaat het op industriële schaal reinigen van met zand vervuilde aspergefolies, zodat de folie gerecycled kan worden naar hoogwaardig LDPE-regranulaat. Dat weer gebruikt kan worden voor nieuwe folies.

Health: MijnMedicatie

ConnectedCare uit Nijmegen werkt samen met Vitavanti Healthcare Solutions aan nieuwe diensten rond het personaliseren van medicatieplannen. De aandacht richt zich speciaal op medicatiebeoordelingen. Hierdoor kunnen apothekers en andere zorgverleners het medicijngebruik van patiënten realtime digitaal monitoren, evalueren en direct bijsturen. Ook de patiënt zelf krijgt een actieve rol in het eigen medicijnengebruik. Deze innovatie vermindert het risico op foute inname van medicatie en vermijdbare ziekenhuisopnamen en verbetert de gezondheid van de patiënt.

Maakindustrie: elektrische graafmachine

De firma Ahlmann uit Ammerzoden werkt aan een nieuwe elektrische mobiele graafmachine om de grond, weg en waterbouw duurzamer te maken. Met aandacht voor nut en snelheid wil Ahlmann een gebruiksvriendelijke machine realiseren. Hierbij maakt zij gebruik van aparte aandrijfmogelijkheden, voor zowel de giekbediening als de voortbeweging via wielen. Dit zorgt voor minder energieverbruik en minder grote accu’s, zodat deze mobiele grondverzetmachine een volledige werkdag te gebruiken is. Om deze volledige elektrische bouwmachine te realiseren, gaat Ahlmann samenwerken met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het elektrificeren van vrachtauto’s. Met deze samenwerking wil Ahlmann de stap versnellen naar een volledig elektrisch aangedreven bouwmachine, die bijdraagt aan milieuvriendelijk en duurzaam bouwen.

Terug naar nieuwsoverzicht