Samenwerkingsovereenkomst WK volleybal vrouwen 2022 ondertekend

31-3-2021

Provincie Gelderland, 4 Gelderse gemeenten en de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het wereldkampioenschap (WK) volleybal vrouwen in 2022. Daarin zijn afspraken vastgelegd om van het WK een sportief feest voor Gelderland en Nederland te maken. Zo komt er een speciaal evenement voor inclusief sporten bij het WK en worden thema’s als gezonde voeding en duurzaamheid onder de aandacht gebracht.

Eerste WK volleybal in Nederland

Het wereldkampioenschap volleybal vrouwen wordt in 2022 gehouden in Nederland en Polen. Het is de eerste keer dat Nederland een wereldkampioenschap volleybal toegewezen krijgt. Aan het WK doen 24 landen mee, die in totaal 103 wedstrijden spelen. Er worden zo’n 200.000 toeschouwers verwacht. Gelderland is gastprovincie voor alle 24 deelnemende landen. Naast hoofdlocatie Arnhem (GelreDome), worden er ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam (Ahoy) en Apeldoorn (Omnisport). Ede en Nijmegen organiseren evenementen gekoppeld aan het WK. De organisatie is in handen van de Nederlandse Volleybalbond en TIG Sports.

De organisatie

Toernooidirecteur Manon Nummerdor-Flier ging op bezoek bij de Nevobo, provincie Gelderland en de 4 steden om handtekeningen op te halen. “Ik ben heel trots om samen met Bas van de Goor het eerste wereldkampioenschap volleybal in Nederland te mogen organiseren. Gelderland is een enthousiaste sportprovincie en daardoor een perfecte partner merk ik. Ook bij de gemeenten is veel enthousiasme voor het WK. De overeenkomst die we nu allemaal ondertekend hebben, geeft een stevige basis voor een onvergetelijk evenement.”

Michel Everaert, directeur topsport bij de Nevobo: “Vanaf het moment dat we voor dit evenement gingen, hebben de Gelderse steden, Rotterdam en het ministerie het concept omarmt. Mooi dat Gelderland naast het topsportevenement ook aandacht geeft aan thema’s zoals voeding, duurzaamheid en gezondheid.”

Provincie Gelderland investeert in sport

Provincie Gelderland investeert veel in sport en ondersteunt jaarlijks ruim 20 sportevenementen en bijbehorende side-events. Gedeputeerde Sport, Jan Markink: “Het WK vrouwenvolleybal is een prachtig evenement voor Gelderland en Nederland. Zo’n topsportevenement draait niet alleen om de topsporters die meedoen, maar ook om de bezoekers en de activiteiten die we koppelen aan zo’n groot WK. Door alle 24 landenteams in Gelderland te huisvesten, kunnen we in de hele provincie meedoen en meegenieten met dit WK.”

Speelsteden Apeldoorn en Arnhem

Apeldoorn is 1 van de 2 Gelderse speelsteden. In topsporthal Omnisport worden 2 kwartfinales en 1 halve finale gespeeld. “Daarnaast verwacht ik dat de teampresentatie in het hart van onze stad een groot feest wordt”, aldus wethouder Nathan Stukker. “Apeldoorn heeft liefde voor de volleybalsport. Denk aan onze grote verenigingen Alterno en Dynamo. We zijn trots dat we onderdeel zijn van het WK. We kijken er enorm naar uit.”

In Arnhem vinden 45 wedstrijden in de eerste ronde, 1 verliezersfinale en de grote finale plaats in het GelreDome. Daarnaast wordt het stadion een festivalterrein voor de start van de NOC*NSF Nationale Sportweek en een NK zitbeachvolleybal. Papendal organiseert een internationaal congres met de wereldvolleybalbond. “En als het lukt, willen we het WK ook koppelen met de Airborne herdenkingen die dan plaatsvinden”, vult wethouder van Economische zaken Jan van Dellen aan. “Het WK laat de stad bruisen.”

Side-events in Ede en Nijmegen

Ede is naast gaststad voor China ook de locatie voor het officiële openingsmoment van het evenement. Daarmee wil de stad Foodvalley internationaal profileren. Wethouder Peter de Pater: “Sport en voeding zijn onlosmakelijk verbonden. Dat laten we zien tijdens het WK. Daarnaast gaan we samen met de inwoners van Ede enorm genieten van dit topsportevenement.”

Nijmegen legt de link met gezondheid. In die stad zal de start van de Nationale Diabetes Challenge plaatsvinden. Samen met het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) en de wereldvolleybalbond wordt er ook een groot medisch congres georganiseerd. Burgermeester Hubert Bruls: “We zijn in Nijmegen trots om betrokken te zijn. We doen graag mee door met diverse extra activiteiten in de breedtesport aan te sluiten. Mooi dat we een internationaal medisch congres kunnen koppelen aan dit grote sportevenement.”

Meer informatie

Bekijk de video van Nevobo over de samenwerkingsovereenkomst op YouTube.

Terug naar nieuwsoverzicht