Samen herdenken we de Slag om Arnhem

18-9-2020

Het Huis der Provincie in Arnhem is 1 van de 6 plekken waar we de Slag om Arnhem dit jaar herdenken. Een kleine groep inwoners uit Arnhem heeft speciaal een uitnodiging gekregen om de herdenking mee te maken op de verschillende locaties.

Bridge to Liberation

Met Bridge to Liberation staan we jaarlijks stil bij de slag om Arnhem. Traditioneel vindt die plaats bij de John Frostbrug. Anders dan eerdere jaren is de herdenking dit jaar wat soberder. En met inachtneming van de COVID-19-maatregelen. U kunt deze herdenking vanuit huis volgen via Omroep Gelderland. Zo kunnen we toch samen deze belangrijke gebeurtenis herdenken.

Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem begon op 17 september 1944 en duurde tot 25 september 1944. De veldslag was onderdeel van Operatie Market Garden, met als doel om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetting. Dat mislukte doordat de brug over de Rijn in Arnhem niet kon worden veroverd, waardoor het noorden en westen van Nederland niet werd bevrijd. Bij de slag kwamen duizenden soldaten en burgers om het leven.

Herdenken

Provincie Gelderland vindt het belangrijk om met onze inwoners stil te staan bij de impact van oorlog en de betekenis van de vrijheid die we nu hebben. Daarom zijn de Gelderse bestuurders Peter Kerris, Peter van ’t Hoog, Peter Drenth en Commissaris van de Koning John Berends bij de herdenking aanwezig. Normaal staan we in september uitgebreid stil bij de herdenking van de Slag om Arnhem, met onder andere de luchtlandingen in Groesbeek en Ede, de herdenking op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek en de Bridge to Liberation. De moderne techniek maakt het mogelijk dat we nu gezamenlijk kunnen herdenken. Samen, maar ook thuis.

Gelderland Herdenkt en Vrijheid

Provincie Gelderland draagt met het programma’s Gelderland Herdenkt en Vrijheid, bij aan het herdenken, beseffen en beleven van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van onze vrijheid. We vinden het belangrijk om ook in de toekomst te blijven herdenken en vieren. Want oorlog heeft een enorme impact op mens en samenleving en vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dit jaar stonden veel evenementen in het teken van 75 jaar vrijheid. Dit is grotendeels verplaats naar volgend jaar in verband met COVID-19. Vanaf 2021 geeft het programma Vrijheid een nieuwe invulling aan herdenken. Daarover maken we eind 2020 meer over bekend.

Terug naar nieuwsoverzicht