Roggebrood voor de regio

4-9-2020

In Brummen bakt bakkerij Verbeek vanaf 4 september 2020 een eigen roggebrood, van rogge van de akkers van boer Hans Nieuwenburg. Van de 10 ton rogge die van de akkers komt, maakt de bakker 12.000 roggebroden die in de regio worden verkocht. De teelt en productie van het roggebrood gebeurt helemaal door lokale ondernemers met lokale producten.

Korte voedselketens

Het Brummense roggebrood is een voorbeeld van een korte voedselketen. Dit betekent dat boeren hun producten direct leveren aan bedrijven en bewoners in de regio. Dat is goed voor de economische en maatschappelijke positie van de boer ‘dichtbij’. De consument heeft met de aankoop van duurzaam geproduceerd lokaal of regionaal voedsel rechtstreeks invloed op het aantrekkelijker en gezonder worden van het landschap in de eigen omgeving.

Korte voedselketens passen goed bij een duurzame samenleving. Het is daarom ook een aandachtspunt van de provincie Gelderland. En het een mooi initiatief voor een nieuw verdienmodel.

Roggebrood met aandacht voor natuur en landschap

Op verschillende kruidenrijke akkers in de omgeving van Brummen teelt boer Hans rogge zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Deze rogge verwerkt hij tot een uniek streekproduct: ambachtelijk roggebrood met aandacht voor biodiversiteit, natuur en landschap. Het roggebrood is onder andere verkrijgbaar bij Boerderijwinkel De Nieuwenburgt in Spankeren.

Lokale- en regionale samenwerking

Dit initiatief kwam tot stand door Bio Bakker Verbeek en Boerderij De Nieuwenburgt in samenwerking met Natuurmonumenten, Landschapsnetwerk Brummen en Gemeente Brummen. Met ondersteuning van de provincie Gelderland en het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Terug naar nieuwsoverzicht