Provincie stimuleert sociale initiatieven in coronatijd

16-4-2020 Huis der provincie

De provincie brengt momenteel in kaart welke sectoren in Gelderland worden getroffen door de COVID-19 maatregelen. En waar mogelijk steun kan worden geboden. Er is ook aandacht voor het welzijn van Gelderlanders. Stichtingen, verenigingen en groepen van drie of meer inwoners kunnen nu subsidie aanvragen voor plannen die de sociale verbindingen versterken.

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog ziet dat de COVID-19 maatregelen een enorme impact hebben op het omgaan met elkaar. “Gezondheid en behoud van inkomen zijn nu veelal grote zorgen. Daarnaast grijpen de huidige richtlijnen in op onze sociale contacten. Ontmoetingen met buren, onze familie, op de sportclub, op het schoolplein en het vrijwilligerswerk. Dat moeten we niet onderschatten.”

Ondersteuning

De Gelderse samenleving kan dus ondersteuning gebruiken. Van ’t Hoog: “Op de ene plek hebben mensen nu tijd over, in een andere omgeving is juist extra hulp nodig. De crisis brengt ook bijzondere, sociale kanten aan het licht. Je ziet nu al, onder meer via sociale media, geweldige initiatieven die mensen dicht bij elkaar brengen. Daar helpen we graag bij.”

De plannen moeten verband houden met de COVID-19 maatregelen en worden uitgevoerd door vrijwilligers. Het kan gaan om bijvoorbeeld activiteiten voor inwoners van zorginstellingen, zoals het aanbieden van een concert buiten de muren van een zorginstelling. Of computerles geven aan oudere Gelderlanders die moeite hebben met de huidige digitale communicatie. De ideeën moeten na 11 maart 2020 zijn of worden uitgevoerd.

Subsidie

De provincie vergoedt initiatieven tot maximaal € 10.000. Meer informatie staat op gelderland.nl/zorgvoorelkaar. Informatie over de subsidieregeling kunt u lezen op onze website.

Terug naar nieuwsoverzicht