Provincie ondertekent Gelders Sportakkoord 2.0

2-3-2021

20 nieuwe fietsroutes, ondermijning in de sport tegengaan, sportevenementen en sportclubs duurzamer maken en volgend jaar de Eurogames in Gelderland. Dit zijn enkele doelen uit het nieuwe Gelders Sportakkoord 2.0 dat meer dan 140 organisaties ondertekenden. Sportgedeputeerde Jan Markink: “Met het Gelders Sportakkoord 2.0 worden we de meest vitale provincie met inspirerende evenementen, levendige verenigingen en duurzame accommodaties. Samen zorgen we ervoor dat iedereen die dat wil veilig kan sporten en bewegen in Gelderland.”

Gelders Sportakkoord

Gelderland was in 2017 de eerste provincie in Nederland met een provinciaal Sportakkoord. Jan Markink, gedeputeerde sport, was een van de grondleggers. “We hebben veel bereikt met het eerste akkoord, daar ben ik trots op. Toen we in 2017 begonnen zochten we partners voor onze provinciale ambities. Dat is nu echt anders. Mooi aan dit nieuwe sportakkoord is dat wij het niet alleen trekken, maar juist veel andere organisaties thema’s oppakken. Zo werken we samen aan een sterk, gezond en veilig sportklimaat in Gelderland.”

De aanvoerders

Het akkoord bestaat uit 6 hoofdthema’s:

  • inclusief sporten
  • duurzame sportomgeving
  • vitale sport- en beweegaanbieders
  • positieve sportcultuur
  • een leven lang bewegen
  • topsport inspireert.

Een aantal aanvoerders trekken elk een thema. De provincie is 1 van de aanvoerders bij het thema duurzaamheid. Jan Markink: “Als aanvoerders inspireren we anderen weer om met ons mee te doen. Dat is ook een belangrijk doel van het akkoord. Anderen inspireren en kennis delen. Samen kunnen en weten we meer.”
Naast duurzaamheid werken we als provincie ook mee aan inclusief sporten, vitale sportclubs, talenten, een positieve sportcultuur in Gelderland en zorgen we voor mooie sportevenementen.

Evenementen

Markink: “Met evenementen zetten we de kracht van sport in om allerlei verschillende doelen uit het akkoord te bereiken zoals veilig sporten.” Een van de eerste grote evenementen in het vooruitzicht is het WK BMX in augustus 2021. Daaraan koppelen we een  Roadshow. ”Zodra het weer kan gaan we op basisscholen een spectaculaire Gelderse Roadshow doen. Plezier staat voorop, maar ongemerkt werken kinderen zo ook aan hun fietsvaardigheid- en veiligheid,” legt mountainbiker Jeroen van Eck uit.

Sport is onmisbaar

Gelderland is de sportprovincie van Nederland. Er zijn 3.200 sportverenigingen actief op ruim 2 miljoen inwoners. 53% van de Gelderlanders sport, 26% is lid van een sportvereniging. Zo ligt er 530 kilometer ruiterpad door de provincie en 5.000 kilometer fietspad.

Jan Markink: “Sport is onmisbaar. Sport verbindt, inspireert en houdt ons gezond. Dat hebben we de afgelopen tijd door de Coronacrisis ook weer heel duidelijk gemerkt. Daarom blijven we er in Gelderland op inzetten.”

De aftrap

Het Gelders Sportakkoord Gelderland 2.0 is op 1 maart 2021 officieel gelanceerd met een online talkshow.

Terug naar nieuwsoverzicht