Provincie gaat leegstand te lijf in Lichtenvoorde, Loil en Oosterwolde

30-1-2020 Plaatsing zonnepanelen op dak

Met Steengoed Benutten helpt provincie Gelderland gemeenten om leegstaande plekken een nieuwe invulling te geven. In Lichtenvoorde wordt de bibliotheek omgebouwd in 36 woningen, in Oosterwolde komen 24 appartementen en woningen in het oude dorpshuis. In Loil komen 10 woningen voor ouderen in het voormalige gemeenschapshuis.

Hart van Oosterwolde

In de kern Oosterwolde krijgen het terrein van een voetbalvereniging, een dorpshuis en een gymzaal een nieuwe bestemming in het 'Hart van Oosterwolde'. Met dit plan komt er een nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFC) met 10 appartementen en een centrumplein. Op de plaats van het dorpshuis bouwen we 14 nieuwe woningen. Er komen zonnepanelen op het dak, een luchtwarmtepomp, beter geïsoleerde gevels en er komt overal ledverlichting. Het 'Hart van Oosterwolde' krijgt een subsidie van € 500.000.

Activiteitenplein Lichtenvoorde

In het centrum van Lichtenvoorde slopen we meerdere gebouwen, waaronder de verouderde bibliotheek. Daarvoor in de plaats komen er 5 bouwblokken waar op de begane grond ruimte is voor de nieuwe bibliotheek, winkels en bedrijven. Daarboven komen 36 huur- en koopwoningen. De nieuwe gebouwen zijn energieneutraal en voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. In overleg met inwoners en winkeliers richten we de openbare ruimte klimaatadaptief in, zodat deze bestand is tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Het project 'Activiteitenplein Lichtenvoorde' krijgt een subsidie van € 406.000.

’t Hart van Loil

In Loil nam de gemeenschap het dorpshuis de Zomp, de leegstaande kerk met pastorie en het kerkplein over. Met het 'Hart van Loil' bouwt de gemeente Montferland 10 woningen voor ouderen en begeleid wonen. Daarnaast wil men de kerk geschikt maken als cultureel centrum. Naast de kerk komt een dorpshuis met sportfaciliteiten. Op de gebouwen komen zonnepanelen en de woningen zijn gasvrij. ’t Hart van Loil krijgt een subsidie van € 500.000.

Terug naar nieuwsoverzicht