Overijssel en Gelderland onderzoeken welbevinden regenbooggemeenschap

26-10-2021

De acceptatie van een  regenbooggemeenschap in Gelderland en Overijssel is licht toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Vizier-Oost en Radboud Universiteit Nijmegen. Voor het onderzoek is ingezoomd op subgroepen en de verschillen per regio. In steden, Twente en in de Achterhoek is de acceptatie hoger. Op 26 oktober 2021 is de startbijeenkomst van het leernetwerk. Deze bijeenkomst gaat over regenboogbeleid voor gemeenten, hier worden de onderzoeksuitkomsten ook nog toegelicht.

Onderzoek in Gelderland en Overijssel

In 2021 hebben Vizier-Oost en de Radboud Universiteit een groot onderzoek gedaan naar het welzijn van de regenbooggemeenschap (LHBTIQA+ inwoners) in Gelderland en Overijssel. De belangrijkste uitkomsten zijn:

  • Over het geheel genomen is er vooruitgang in acceptatie in Gelderland en Overijssel sinds 2019. Er is onder jongeren een vooruitgang, evenals de algemene acceptatie, acceptatie binnen geloofsgemeenschappen en binnen de sportcultuur.
  • LHBTIQA+’ers die meer afwijken van de maatschappelijke norm, ervaren meer onveiligheid en minder acceptatie. Dit geldt met name voor transgender en non-binaire personen, maar ook voor pan- en aseksuelen.
  • Er zijn duidelijke regionale verschillen: in de steden is de acceptatie hoger, ook in Twente en in de Achterhoek is méér acceptatie dan in gemeentes aan de noord- en westgrenzen van de provincies.
  • LHBTIQA+'ers in dorpen hebben een grotere behoefte aan voorzieningen en steun. Dit wordt volgens hen momenteel nog onvoldoende gegeven.
  • Vooral thuis- en binnen de LHBTIQA+ beweging voelt men zich veilig, maar ook op sociale media

Het kan altijd beter

Gelders inclusie gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Fijn dat onderzoekers zo gedetailleerd informatie hebben kunnen ophalen. Er ligt een gedegen onderzoek dat we delen met gemeenten. Wij blijven ons inzetten voor een inclusief Gelderland, waarin iedereen kan meedoen.” Zijn evenknie in Overijssel, Roy de Witte: “Natuurlijk kan het altijd beter. Iedereen moet zich welkom voelen in Overijssel. Het is mooi dat we over de hele linie verbetering zien ten opzichte van 2019, maar het kan en moet nog beter”.

Uit het onderzoek komt een duidelijke roep naar voren om meer zichtbaarheid en voorál meer proactief beleid. Met name in kleine gemeenten en dorpen is  nog veel ruimte voor verbetering. Dit kan al bereikt worden door het nemen van relatief kleine stappen. Op 26 oktober 2021 start daarom een leernetwerk over het regenboogbeleid voor gemeenten.

Het volledige onderzoek van Radboud Universiteit en Vizier-Oost is hier te lezen: Lees het gehele onderzoek

Terug naar nieuwsoverzicht