Nominatie Neder-Germaanse Limes voor Werelderfgoedlijst

9-6-2021

De Neder-Germaanse Limes is genomineerd als cultureel erfgoed voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. ICOMOS (the International Council on Monuments and Sites) bracht een positief advies uit voor de nominatie. Eind juli 2021 besluit het Werelderfgoedcomité op de Werelderfgoedconventie in China daarover.

Samen veel werk verricht

Er zijn veel Nederlandse partijen betrokken bij de nominatie: provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, gemeenten, veel erfgoedorganisaties en vrijwilligers.. Zo is  samen dit unieke erfgoed (her)ontdekt, behouden én toegankelijk gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek. Het deel van de Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz.

Romeinse beschaving

De Limes loopt van Engeland (Hadrian’s Wall) via Nederland en Duitsland, over de Donau-landen naar de Zwarte Zee. Uiteindelijk vervolgt het zelfs zijn weg via het Midden-Oosten naar de Sahara (in Libië). De Neder-Germaanse Limes hoorde bij de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk. De Limes verloopt met de rivier de Rijn. Van Katwijk aan Zee in Zuid-Holland via Utrecht en Gelderland tot aan Remagen in Duitsland. Hier bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan Archeologen vinden nog regelmatig Romeinse resten langs de Limes.

Terug naar nieuwsoverzicht