Mogelijk veel sneeuw in 1e weekend van februari

4-2-2021

In het weekend van 6 en 7 februari 2021 valt mogelijk veel sneeuw. Door de coronamaatregelen rijdt er minder verkeer over onze provinciale wegen. Minder verkeer leidt tot meer werk om de wegen sneeuwvrij te houden en gladheid te bestrijden. We moeten dan vaker rijden. Want de sneeuw smelt minder snel en daardoor kan het gestrooide zout zijn werk niet doen.

Hoe werkt het?

We werken bij het bestrijden van sneeuw op de rijbanen met setjes van 2 auto’s. Want een gemiddelde weghelft is breder dan een ploeg (die voor op de vrachtauto zit). De voorste auto heeft een ploeg, die de sneeuw opzijschuift. De 2e vrachtauto ploegt het laatste deel weg en strooit vervolgens zout. Dit zout doet zijn werk als het door het rijdend verkeer gemengd wordt met de gevallen sneeuw.

Minder verkeer

Doordat er minder verkeer over de provinciale wegen rijdt, blijft de sneeuw langer liggen. Daardoor mengt het gestrooide zout minder met de sneeuw en kan het zout minder goed zijn werk doen. Het gevolg is dat we meer werk hebben om gladheid te voorkomen.

Veel sneeuw verwacht

Omdat we veel sneeuw verwachten, gaan we waarschijnlijk eerst preventief zout strooien. Dit doen we zodat er al zout ligt voordat de sneeuw valt. Als er eenmaal sneeuw ligt, starten de ploegauto’ s met schuiven en strooien. 

Volgens plan

We strooien niet overal even vaak. We richten ons vooral op de wegen die het meeste verkeer te verwerken krijgen. Daar beginnen we als eerste mee en daar stoppen we ook als laatste mee. Fietspaden houden we juist zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij. Zodat scholieren en werknemers met de fiets naar school of werk kunnen. Zo werken we volgens plan aan een bereikbaar Gelderland.

Terug naar nieuwsoverzicht