Minister Wiebes maakt kennis met waterstofcluster in Arnhem

29-1-2020 Minister Wiebes op de fiets op IPKW

"Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid activiteiten die op IPKW plaatsvinden. Er wordt hier op allerlei manieren gewerkt aan de energietransitie, wat nieuwe banen oplevert en ons land verder brengt." Met die lovende woorden sloot minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes woensdagmiddag zijn bezoek aan Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem af. De VVD-minister bezocht IPKW op uitnodiging van provincie Gelderland om in gesprek te gaan. Het gesprek ging over wat er in de praktijk rondom industriële waterstoftechnologiebedrijven in Nederland speelt.

Wiebes begon zijn bezoek met een rondetafelgesprek in het Waterstoflab van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op IPKW. De minister ging in gesprek met gedeputeerde Christianne van der Wal (provincie Gelderland), Jan van Dellen (lid van de Economic Board en wethouder gemeente Arnhem) en mensen uit het bedrijfsleven. Zij spraken over hoe de samenwerking tussen de bedrijven in Arnhem en Gelderland rond waterstof kan bijdragen aan de nationale uitdagingen op het gebied van onder andere de energietransitie, talentontwikkeling en versterking van het regionale onderzoeks- en ecosysteem.

Waterstof in de praktijk

Wiebes maakte vervolgens per fiets een rondgang over IPKW en ging langs de bedrijven Elestor en Hygear. Hij nam de tijd om zich te laten informeren over de waterstoftechnologie. Elestor ontwikkelde de ‘waterstofbromide flowbatterij’. Dit is een innovatieve batterij die een nieuwe en betaalbare manier van energieopslag mogelijk maakt. Het werkbezoek eindigde bij Hygear. HyGear levert industriële procesgassen zoals, waterstof, stikstof en zuurstof aan industriële eindgebruikers. Zij doen dit met een innovatieve en duurzame methode van productie op locatie. Ook levert HyGear direct waterstof aan het naastgelegen openbare waterstoftankstation.

Waterstofcluster

De minister heeft een goede indruk gekregen over de samenwerking tussen industriële bedrijven, kennisinstellingen en start-ups in Arnhem. In het rapport ‘Waterstof: Kansen voor de industrie’ wordt het Gelderse cluster neergezet als tweede industrieel cluster op het gebied van waterstoftechnologie, na Rotterdam. Naast bedrijven in Arnhem maken ook bedrijven in Apeldoorn hier deel van uit.

Arnhem profileert zich sinds enkele jaren als waterstofstad. Binnen de gemeentegrenzen vinden dan ook de nodige innovaties plaats op het gebied van waterstoftechnologie. Op IPKW werken bedrijven als Hygear, Nedstack en Hymove volop aan deze technologie en leveren hierdoor een bijdrage aan de totale energietransitie.

Terug naar nieuwsoverzicht