Meer hittestress voor jongeren dan voor ouderen

14-6-2021

Jongeren hebben meer last van hittestress dan ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau TAUW samen met woningcorporaties, gemeenten en provincies. Jongeren tot 25 jaar hadden het meest last van de hitte in de zomer van 2020. Ouderen boven de 76 jaar het minst. In de zomer van 2021 voert provincie Gelderland met de woningcorporaties Talis en Kleurrijk Wonen een ‘hitteproef’ uit om beter zicht te krijgen op de opwarming van sociale huurwoningen.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Het wordt steeds heter in Nederland. Als we niets doen, veranderen onze steden in sauna’s. We hebben meer groen, minder steen en koelere woningen nodig om ons hoofd koel te houden. Voor ouderen, maar ook voor jongeren die vaak in appartementen wonen waar weinig verkoeling is.”

Hittestress

Hittestress ontstaat door hoge temperaturen en luchtvochtigheid waarbij iemand niet meer in staat is zijn of haar lichaamstemperatuur te regelen. De zomer van 2020 was een van de warmste zomers ooit gemeten. Augustus 2020 had de meest extreme temperaturen. 2020 was het 5e hete jaar op rij. Uit het onderzoek blijkt dat 2/3 van de respondenten last had van hittestress. Opvallend is dat ouderen minder last ervaren dan jongeren. Hoe jonger de persoon, hoe meer hittestress. Tot 25 jaar heeft 89% hittestress, 46 tot 55 jaar 77% en boven de 76 jaar 57%.

Kwetsbaar

Monique de Groot (TAUW): “Het is nog onduidelijk of hier een verband is met het noodgedwongen thuiswerken/studeren door Covid-19. Dat ouderen hitte als minder hinderlijk ervaren is wel een punt van zorg, omdat zij vaker onderliggend lijden hebben en daardoor kwetsbaarder zijn. Ouderen hebben doorgaans ook een lagere dorstprikkel. Het risico op uitdroging ligt dan op de loer.”

Maatregelen

Hittestress zorgt voor slapeloze nachten met minder energie overdag als gevolg. Tijdens de zomer van 2020 was de gemiddelde temperatuur in de woningen 31 graden. Te heet vond de helft van de respondenten. Vooral ’s nachts was het te warm. Opvallend is dat mensen in de ochtend en avond tegengestelde maatregelen treffen. De helft doet de ramen open en gordijnen dicht, de andere helft niet. Van de groep die de ramen open doet, doet 80% overdag de ramen open. Dan is het buiten warmer dan binnen en warmt het huis juist op.

Hitteproeven

De meeste last van hittestress hebben mensen die in een flat of rijtjeshuis wonen. Over het algemeen zijn dat jongeren. Deze woningen hebben vaak geen zonneschermen, weinig schaduw en veel glas waardoor de zon in huis schijnt. 80% van deze woningen hebben geen tuin of balkon.  

Week van de Hitte

Hittestress aanpakken? Dat doe je samen! In de week 14 tot 17 juni organiseert provincie Gelderland de Week van de Hitte. Samen met gemeenten, waterschappen en woningcorporaties zoeken we nieuwe oplossingen om de hittestress in woningen, op schoolpleinen en de binnenstad aan te pakken. Geïnteresseerd? U kunt u nog aanmelden voor verschillende sessies.  

Terug naar nieuwsoverzicht