Leerlingen van het Kandinsky College in Nijmegen krijgen een kijkje in een duurzame toekomst

18-5-2021

Hoe ziet de wereld er in 2040 uit als we de klimaatoplossingen die nu beschikbaar zijn gebruiken? Provincie Gelderland slaat samen met InScience – international Science filmfestival Nijmegen en Climate Cleanup de handen ineen zodat Gelderse scholen de film 2040 zien. Derdejaars leerlingen van het Kandinsky College in Nijmegen kregen al een inkijkje. Geïnspireerd gingen ze zelf aan de slag met een duurzame toekomst voor hun eigen school. Fietsplannen voor leerlingen, moestuinen op het schooldak en plasticvrije kantines. Hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid in 2040, of eerder. 

InScience filmfestival en Climate Cleanup hebben samen een educatief pakket rondom de film 2040  ontwikkeld. Samen met initiatiefnemer provincie Gelderland en ondersteund door FilmHUB Oost komt er nu een reeks lesdagen hiervan op middelbare scholen.

Lespakket

De film 2040 toont op een realistische en optimistische manier hoe de wereld er over 20 jaar uitziet als we klimaatoplossingen die nu beschikbaar zijn, uitvoeren. Door uit te gaan van oplossingen in plaats van te focussen op problemen werkt de film ontzettend inspirerend en activerend. Leerlingen en docenten gaan na afloop samen in gesprek. Ook een inspirerende (lokale) spreker gaat op interactieve wijze met leerlingen aan de slag.

Elke school krijgt een aanvullend boek van Drawdown. In het boek staan de 100 meest effectieve oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan.

Duurzame initiatieven bedacht door leerlingen

Tijdens de lesdag worden de leerlingen uitgedaagd om zelf na te denken over klimaatoplossingen. Hoe kan de school in 2040 duurzamer zijn? Met deze vraag gingen de leerlingen van het Kandinsky college aan de slag. Een moestuin op het dak van de school, waar groente wordt verbouwd dat in de kantine wordt verkocht. Een duurzame kantine leek ze wel wat. Er kwamen veel duurzame ideeën voorbij: plastic dat uit de kantine verdwijnt, zonnepanelen op het dak, planten in schoolgangen en een fietsplan voor leerlingen. De leerlingen presenteerden hun plannen in een zelfgemaakt reclamefilmpje. Door dit interactieve lesmateriaal waarbij leerlingen zelf nadenken over klimaatoplossingen hopen we te bouwen aan een klimaatbewuste generatie.

50 scholen klimaatbewust

Provincie Gelderland zet de komende jaren met behulp van de film 2040 in op het inspireren van jongeren. In elke Gelderse gemeente verzorgen we bij minimaal 1 school een lesdag. Neem voor mogelijkheden voor een lesdag of het vertonen van de film contact op met educatie@insciencefestival.nl.

Klimaatdoelen

De aarde warmt te snel op. Dat is slecht voor mens, natuur en dieren. Daarom is er een Nationaal Klimaatplan. Om de klimaatdoelstellingen, die hierin staan, te halen kunnen jij en ik het verschil maken door anders te gaan reizen, eten, wonen, leven, werken. Provincie Gelderland vindt het belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen en initieert daarom dit project. Lees meer over de plannen van de provincie in het Gelders Klimaatplan 2021-2030.

Terug naar nieuwsoverzicht