Lancering lotgenotenplatform ‘Sporters helpen Sporters’

28-5-2020

Op 28 mei 2020 is Sporters Helpen Sporters gelanceerd, een lotgenotenplatform voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Voetballer Renald Majoor en volleybalster Anne van Dijk kwamen beiden als kind in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Nu helpen ze lotgenoten via dit platform verder. Zij bieden een luisterend oor en geven desgewenst ook advies over mogelijke vervolgstappen en deskundige hulp. 

De Stilte Verbroken

Sporters helpen Sporters komt voort uit de stichting ‘De Stilte Verbroken’. Deze stichting startte voetballer Renald Majoor 3 jaar geleden om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport onder de aandacht te brengen. Renald kreeg landelijke bekendheid toen hij zijn verhaal deed over het misbruik dat hem trof als twaalfjarig voetbaltalent bij Vitesse.

Hij doorbrak zijn eigen stilte en wil met de stichting en nu ook met het lotgenotenplatform anderen helpen. Jan Markink, gedeputeerde Sport van provincie Gelderland, is ambassadeur van de stichting ‘de Stilte Verbroken’ en vindt het belangrijk om misbruik in de sport bespreekbaar te maken. Daarom heeft hij Renald Majoor en zijn stichting ook geïntroduceerd in het netwerk van het Gelders Sportakkoord om meer aandacht te krijgen voor grensoverschrijdend gedrag in de sport.

Luisterend oor en vraagbaak

Renald Majoor en Anne van Dijk zijn de eerste (oud-)sporters die met lotgenoten praten. Het is de bedoeling dat er meer lotgenoten als luisterend oor en vraagbaak worden ingezet. De deelnemende sporters krijgen een scholing van Slachtofferhulp Nederland en fungeren als ervaringsdeskundigen. Indien nodig verwijzen ze slachtoffers door voor professionele hulpverlening. Het platform is zeer laagdrempelig, zegt Renald. ‘Zodra je als sporter het gevoel krijgt dat er iets niet pluis is, kun je bellen. Je kunt bij ons terecht met vragen, je kunt je twijfels en je boosheid uiten en we kunnen samen sparren over hoe verder. Het platform is geen meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, maar biedt vooral een luisterend oor. Juist doordat lotgenoten aan de telefoon komen, is de drempel heel laag voor slachtoffers om zich hier te laten horen.’ 

Onafhankelijk platform

Het platform is onafhankelijk, maar werkt wel nauw samen met Slachtofferhulp Nederland, als maatschappelijk partner en als ondersteunende instantie op de achtergrond. Ook met Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF bestaat een intensieve samenwerking, zowel voor als achter de schermen. Het platform Sporters Helpen Sporters is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid.

Terug naar nieuwsoverzicht