John Berends verbaasd over kritiek van De Jonge op burgemeesters

25-6-2021

“De burgemeesters in Gelderland hebben hun taken uitstekend opgepakt.” Is de reactie van John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, op de kritiek van minister Hugo de Jonge. Gisterenavond kwam De Jonge met een verwijt naar burgemeesters. Ze zouden volgens hem te laat hebben ingegrepen bij het oplaaien van coronabesmettingen.

Gemakkelijk en onterecht

“De burgemeesters hebben sinds maart 2020 in de frontlinie gestaan: moesten nieuwe regels opleggen, handhaven én tegelijkertijd burgervader of burgermoeder zijn in een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt. Dan is het niet alleen gemakkelijk om ze verwijten te maken, maar ook nog eens compleet onterecht”, aldus de commissaris van Gelderland.

Volop in touw

John Berends vulde daarop aan: “Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe de burgemeesters in Gelderland al bijna 1,5 jaar volop in touw zijn geweest. Ze voerden rijksregels uit en handhaafden deze. Ook gaven ze uitleg en ze zorgden ervoor dat de lokale samenleving bij elkaar werd gehouden."

Evalueren

De commissaris is van mening dat het goed is om de aanpak te evalueren, maar niet op deze manier. “Ik roep de minister graag op om die evaluatie vorm te geven in gezamenlijkheid.”

Terug naar nieuwsoverzicht