Goudjakhals doodde schapen in Ooijpolder

13-11-2020 Goudjakhals

DNA-onderzoek wijst uit dat de dode schapen in de Ooijpolder bij Nijmegen in oktober 2020 het slachtoffer zijn van een goudjakhals. Voor Nederland is de goudjakhals een relatief nieuwe soort. Pas 3 keer eerder was er bewijs van een goudjakhals in Nederland. Waarvan 2 keer op de Veluwe. Dit is de 1e keer dat we een aanval op schapen zien door een goudjakhals. Provincie Gelderland vergoedt de schade.

Verder onderzoek

De goudjakhals is sinds 29 oktober 2020 niet meer gezien in de Ooijpolder. Mogelijk is het dier verder getrokken. Onderzoekers van de Zoogdiervereniging doen in het gebied nog aanvullend veldonderzoek. We hebben in Nederland nog weinig ervaring met de goudjakhals. De 1e waarnemingen waren in 2016 en 2017 op de Veluwe. In 2019 liep een goudjakhals langs een cameraval in Drenthe.

DNA-onderzoek

In de Ooijpolder is in eerste instantie DNA-onderzoek gedaan in opdracht van de provincie omdat er mogelijk sprake was van wolvenschade. Daarbij is er rekening mee gehouden dat het om een goudjakhals zou kunnen gaan. Die was eerder dit najaar dichtbij over de grens in Duitsland waargenomen.

Provincie vergoedt schade

De goudjakhals is een Europees beschermde soort die op eigen kracht zijn verspreidingsgebied uitbreidt. In Nederland is het een nieuwe soort. De wet moet daarvoor nog worden aangepast. Dit betekent ook dat er geen landelijke schaderegeling is. Provincie Gelderland vindt dat schapenhouders hier niet de dupe van mogen zijn. We vergoeden daarom de schade, net zoals voor schade door de wolf. Dat doen we totdat er landelijk meer duidelijkheid is over hoe we omgaan met de goudjakhals. We verwachten wel dat dierhouders zelf ook zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen.

Sinds 2016 waarnemingen

De eerste goudjakhals is in Nederland gezien op de Veluwe in 2016. Sindsdien is de soort ook in 2017 en 2019 waargenomen. De goudjakhals komt oorspronkelijk uit Azië en oost Europa en laat zich niet snel zien. De goudjakhals verspreidt zich zelfstandig steeds verder richting het westen van Europa. Er zijn inmiddels populaties in Tsjechië, Kroatië en Slovenië en komt de soort sinds 2000 ook voor in Duitsland en Italië.

Meer informatie over de goudjakhals

Terug naar nieuwsoverzicht