Gelderland wil bouw 9.000 woningen versnellen met Woningbouwimpuls

17-9-2021

De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd. 10 woningbouwprojecten in Gelderland dienen een aanvraag in voor de Woningbouwimpuls (WBI) van het Rijk. Omdat we deze projecten steunen en het Rijk willen laten zien dat het kán, willen we als aanvulling op de WBI € 9 miljoen bijdragen. In 3 jaar gaat de bouw van bijna 9.000 woningen van start.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Fantastisch dat deze gemeenten hun nek uitsteken om meer huizen te bouwen. Als provincie en gemeenten slaan we de handen ineen om de bouw te versnellen. We vragen Den Haag om deze kans te pakken om samen voor een doorbraak te zorgen om snel meer woningen te bouwen.”

Woningbouwimpuls

Woningbouw is duur. Bij de bouw moet rekening gehouden worden met bereikbaarheid, duurzaamheid en het veranderende klimaat. Hiervoor is veel geld nodig. Vanwege de hoge kosten liggen veel woningbouwprojecten stil. Daarvoor biedt het Rijk de Woningbouwimpuls. Het geld is voor projecten van minimaal 500 woningen, waarvan minimaal de helft betaalbare woningen.

Cofinanciering voor versnelling

De bijdrage van het Rijk dekt de helft van de financiële tekorten. De andere helft moet de gemeente betalen. Maar veel gemeenten kunnen dat niet. Daarom vullen we vanuit het Actieplan Wonen de bijdrage van de gemeenten aan met € 9 miljoen. Peter Kerris: “De Woningbouwimpuls is een kans om de woningbouw te versnellen. Die kans moeten we samen pakken!”

10 aanvragen voor 9.000 woningen

Deze projecten dienen een aanvraag in voor de 3e tranche Woningbouwimpuls:

In totaal gaat het om 10 projecten voor 8.600 woningen in 9 gemeenten. In de 1e en 2e tranche van de Woningbouwimpuls kregen er al Gelderse projecten subsidie: Harderweide en Waterfront in Harderwijk, de Veluwse Poort in Ede en Winkelsteeg en het Stationsgebied in Nijmegen. Samen goed voor ruim 4.000 woningen.

1.400 nieuwe woningen in Apeldoorn

In de binnenstad van Apeldoorn worden bijna 1.400 woningen gebouwd in de wijken Kayersmolen-Noord en Veldhuis langs het Apeldoorns Kanaal. Het worden levendige buurten met veel groen en gebouwen van verschillende hoogten. In Veldhuis moeten 700 woningen worden gebouwd en 660 in Kayersmolen-Noord, waarvan ruim de helft in de categorie betaalbaar of middeldure huur of koop.

Nathan Stukker, wethouder Wonen van Apeldoorn: “De vraag naar woningen is ongekend groot en we willen als gemeente Apeldoorn samen met de provincie ervoor zorgen dat we snel in die behoefte van onze inwoners kunnen voorzien. We willen de snelheid maken die nodig is.” 

In december 2021 wordt bekend welke gemeenten een bijdrage uit de Woningbouwimpuls krijgen. 

Bekijk het overzicht van de 10 aanvragen Woningbouwimpuls in Gelderland.

Terug naar nieuwsoverzicht