Gelderland Loves to Move gelanceerd

18-5-2021

Op 17 mei 2021 was het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. In Apeldoorn, de nieuwste Gelderse Regenbooggemeente, werd ‘Gelderland loves to move’ gelanceerd. In aanloop naar de EuroGames 2022 kunnen Gelderse sportverenigingen met deze stimuleringsregeling subsidie krijgen voor plannen die de inclusie bij hun club verbeteren. Voor het stadhuis in Apeldoorn werd door betrokken organisatie daarom de regenboogvlag gehesen.

Regenboogvlag hijsen

Na een korte wandeling door het centrum van Apeldoorn en over het regenboogzebrapad werd het stadhuis bereikt. Daar hesen gedeputeerde Jan Markink, wethouder Nathan Stukker en Lou Manders van de John Blankenstein Foundation de regenboogvlag. Ook initiatiefnemer van de Eurogames Arianne de Bruin en directeur van de Gelderse Sport Federatie Tjienta van Pelt waren aanwezig om de lancering kracht bij te zetten.

€ 60.000 voor inclusie in sport

Met de stimuleringsregeling kunnen sportaanbieders 50% vergoed krijgen van een activiteit die de sportclub toegankelijker maakt voor ouderen, mensen met een migratieachtergrond en LHBTI+’ers. Indieners kunnen een plan kiezen uit de Gelderland Loves to Move menukaart of zelf een plan bedenken. De provincie stelt in totaal € 60.000 beschikbaar voor de regeling.

Jan Markink: “De Eurogames is een mooi evenement om samen inclusief sporten te vieren, maar we willen meer daneen eenmalig evenement. Met deze subsidieregeling helpen we verenigingen om een club te creëren waar iedereen zich welkom voelt. Zo zorgen we dat Eurogames blijvend effect hebben op onze mooie provincie.” 

Nathan Stukker: “Inclusie en diversiteit zijn belangrijk om een volwaardige samenleving te kunnen vormen. Iedereen moet mee kunnen doen naar eigen vermogen en op zijn of haar eigen manier. Dit betekent dat iedereen zich welkom moet voelen. Niet alleen in de gemeente Apeldoorn, maar overal.”

Eurogames 2022 in Nijmegen

De Eurogames is een internationaal sportevenement voor iedereen en specifiek voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, intersekse personen en transgenders. Het regenboogevenement wordt elk jaar gehouden in een andere Europese stad. Volgend jaar zijn de Eurogames in Nijmegen. Initiatiefnemer Arianne de Bruin: “Het idee voor de EuroGames is letterlijk in mijn woonkamer ontstaan. Zonder hulp van de provincie en Nijmegen was het niet van de grond gekomen.”

De John Blankenstein Foundation organiseert de subsidieregeling. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen de sport kan uitoefenen die je  zelf wilt”, aldus Lou Manders  namens de Foundation. “En alhoewel de JBF primair gericht is op inclusie van de LHBTI+ community in de sport, werken wij graag mee aan de doelstelling van de Provincie Gelderland om ook ouderen en migranten meer deel te laten nemen aan sport.”

Gelders Sportakkoord

Tjienta van Pelt, directeur Gelderse Sport Federatie: “Dit evenement is een heel mooi voorbeeld van het Gelders Sportakkoord. Alle partners gaan hier aan meedoen. Laten we met z’n allen sporten inclusief maken. Voor iedereen in Gelderland.”

Meer informatie over de subsidieregeling is te vinden op de website van Gelderland loves te move.   

Terug naar nieuwsoverzicht