Fietsen tellen op Gelderse fietspaden

25-8-2021

Ieder jaar telt provincie Gelderland het aantal fietsers op Gelderse fietspaden. Ook 11 gemeenten doen mee met de telling. Door fietsers te tellen onderzoeken we het effect van ons fietsbeleid.

313 tellocaties

We tellen met telslangen het aantal fietsers op hoogwaardige fietsroutes (snelle fietsroutes). Ook tellen we op plekken waar plannen zijn om een hoogwaardige fietsroute aan te leggen. In totaal leggen we op 119 plekken telslangen neer. Er doen ook 11 gemeenten mee met fietstellingen op gemeentelijke fietspaden. Namelijk de gemeenten: Apeldoorn Barneveld, Lingewaard, Neder-Betuwe, Nijmegen, Oost Gelre, Overbetuwe, Renkum, Voorst, Wageningen en Wijchen. Op deze gemeentelijke fietspaden leggen we 194 telslangen neer.

Gelderland telt elk jaar in september

We tellen elk jaar 3 weken in september. Dit doen wij op dezelfde plekken. Zo kunnen we de uitkomsten goed met elkaar vergelijken. Op de meeste routes zien we een toename van het aantal fietsers. Ook zien we groei wanneer routes gereed zijn. Zo weten we dat fietsers onze hoogwaardige fietsroutes weten te vinden en het aantal fietsers stijgt. Zo zien we het effect van ons beleid en of we ons doel kunnen halen, namelijk een groei van het aantal vervoersbewegingen per fiets naar 35% in 2030  .

Weten waar de tellocaties zijn? U vindt ze op de website: geldersverkeer.gelderland.nl/fiets2021

Proef met fietsenteller via radar

Naast de tellingen met telslangen doen we dit jaar een proef met fietsentellen via radar. Deze fietsenteller plaatsen we 25 augustus 2021 op de N839 bij Bemmel. In oktober halen we de teller weg. Het systeem bestaat uit een zonnepaneel, accu’s en de radar zelf. We bevestigen deze aan een lantaarnpaal.

Op deze plek leggen we ook telslangen. Zo kunnen we beide systemen met elkaar vergelijken. Een waarnemer gaat ook nog een halve dag zelf tellen. Zo vergelijken we niet alleen beide systemen (radar-telslang) met elkaar, maar weten we ook hoe nauwkeurig beide systemen tellen. Bij goede resultaten gaan we misschien vaker op deze manier tellen.

Fietsdashboard

Telgegevens volgen? Dat kan via het fietsdashboard. In deze online databank staan alle tellingen vanaf 2014. Ook cijfers vanuit het CBS zijn hier te vinden. Zo kan vergeleken worden hoe Gelderland het doet ten opzichte van Nederland.

Meer weten over maatregelen die we nemen om fietsers te faciliteren en het fietsen te stimuleren? Kijk dan op: Fietsen (gelderland.nl)

Terug naar nieuwsoverzicht