Fietsen leuker en veiliger maken

19-3-2020 kind aan het ontwerpen

Kinderen van basisschool Daalhuizen bedenken oplossingen om fietsen leuker en veiliger te maken. De leerlingen deden van 9 tot 13 maart 2020 mee aan de Fietshelden Designathon. Zij bedachten oplossingen voor problemen die zij op de fiets ervaren en presenteerden hun ideeën aan de Rhedense wethouder Gea Hofstede. De beste ideeën maken uiteindelijk kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. 

Fietshelden

Provincie Gelderland daagt met de Fietshelden Designathon basisschoolkinderen uit om ideeën te verzinnen die fietsen leuker, gemakkelijker en veiliger maken. Een Designathon is een workshop waarin kinderen al doende met maatschappelijke vraagstukken aan de slag gaan. Het doel van deze workshop is om kinderen veilig en zelfstandig te laten fietsen. De kinderen praten in groepjes over het probleem wat ze aan willen pakken. Ze bedenken hier een oplossing voor en maken met knutselmateriaal een ontwerp. Voorbeelden zijn een fiets met verwarmde handvatten, een fiets-app die beloningen uitdeelt als je gaat fietsen en een fietspad met hefbomen voor auto’s.                                  

Heel Gelderland Fietst

De Fietshelden Designathon is onderdeel van de campagne Heel Gelderland Fietst van provincie Gelderland. Deze campagne heeft als doel om het fietsgebruik in Gelderland te laten groeien van 26% in 2018 naar 35% in 2030. Om deze ambitie waar te maken, zijn nieuwe benaderingen nodig. Heel Gelderland Fietst organiseert daarom samen met andere overheden en bedrijven innovatieve campagnes, pilots en projecten om het fietsgebruik te stimuleren.

Terug naar nieuwsoverzicht