Einde zwemseizoen

5-10-2020

Omdat het zwemseizoen voorbij is, controleert provincie Gelderland de kwaliteit van de Gelderse zwemplassen niet meer. We hebben de waarschuwingen, negatieve zwemadviezen en verboden ingetrokken. Het zwemseizoen loopt officieel van 1 mei tot en met 30 september. In deze periode houden we de kwaliteit van het zwemwater wel goed in de gaten.

Zwemmers moeten zelf alert zijn

Tijdens het zwemseizoen waarschuwden we onder meer voor giftige blauwalgen en omdat mensen last kregen van zwemmersjeuk. Als het risico te groot was, stelden we een zwemverbod in. Alle waarschuwingen, negatieve zwemadviezen en zwemverboden zijn nu ingetrokken. Dit betekent niet dat er geen problemen met de waterkwaliteit meer zijn of kunnen ontstaan. Wilt u buiten het officiële zwemseizoen zwemmen in zwemplassen? Dan moet u zelf alert zijn op de kwaliteit van het water. Ga dus niet zwemmen als het water er niet goed uitziet. Bijvoorbeeld als er drijflagen zijn van blauwalgen of als er dode dieren in of bij het water liggen.

Complimenten voor de Gelderse controleurs

Watergedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Er zijn dit jaar meer waarschuwingen, negatieve zwemadviezen en zwemverboden uitgegaan, dan voorafgaande jaren. Mijn complimenten voor onze Gelderse controleurs, ze hebben hard gewerkt om de veiligheid van zwemmers te garanderen. De stijging van het aantal maatregelen komt mede door het warme weer en de daarbij horende groei van het aantal blauwalgen.”

Start controles 2021

Half april 2021 voeren we de volgende controle van de waterkwaliteit uit. Dit is vlak voor het begin van het nieuwe zwemseizoen.

Terug naar nieuwsoverzicht