Duurzame energieplannen: slim combineren en kiezen

2-7-2021

30 regio’s in Nederland werken intensief samen aan goede plannen voor het opwekken van duurzame energie met zon en wind. De regio’s, waarvan 6 Gelderse, werkten tot 1 juli 2021 aan de RES 1.0. De optelsom van de resultaten van alle plannen in Nederland is ongeveer 55 terawattuur duurzaam opgewekte energie.

Combineren en kiezen

Voor de zomer van 2021 ronden 26 van de 30 RES-regio’s de besluitvorming over hun RES 1.0 af. 4 regio’s volgen later dit jaar. De plannen maakten ze in samenwerking met overheden, netbeheerders, maatschappelijke organisaties, energiecoöperaties en inwoners. Het resultaat van de RES 1.o is 55 terawattuur duurzaam opgewekte energie. Een goed uitgangspunt voor het Nederlandse doel van 35 terawattuur in 2030, want niet alle plannen worden uitgevoerd. Dat komt bijvoorbeeld door de beperkte ruimte in ons land en de netwerkcapaciteit. Slim combineren en kiezen is daarom nodig.

Gelderse plannen

Over de energieplannen van 4 Gelderse regio’s namen Provinciale Staten in juni 2021 een positief besluit. De regio’s Achterhoek en Cleantech Regio volgen later dit jaar. De voorlopige plannen van de regio’s leveren in totaal 6,5 terawattuur aan zonne- en windenergie op.

Meer informatie

Het Nationaal Programma RES (NP RES) ondersteunt de regio’s bij het maken van hun Regionale Energiestrategie. NP RES geeft 2 keer per jaar een blik op de stand van zaken van de 30 RES-regio’s. Lees meer hierover op regionale-energiestrategie.nl.

Wilt u weten hoe we er in Gelderland voor zorgen dat we in 2050 alleen nog duurzame energie gebruiken, en geen broeikasgassen zoals CO2 uitstoten? Lees hierover op onze pagina Gelderland Klimaatneutraal.  

Terug naar nieuwsoverzicht